Ook mensen met een beperking staken vorig jaar in Boxtel de handen uit de mouwen tijdens World Cleanup Day. (Foto: eigen collectie).
Ook mensen met een beperking staken vorig jaar in Boxtel de handen uit de mouwen tijdens World Cleanup Day. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie Nic&Mic

OP PAD IN BOXTEL MET GRIJPERS, AFVALZAKKEN ÉN CAMERA

Zwerfvuil ruimen met World Cleanup

World Cleanup Day. Wereldwijd wordt zaterdag 18 september zwerfvuil opgeruimd. Boxtel blijft niet achter. Net als vorig jaar neemt ondernemersechtpaar Nicholas en Annelie Ninaber van Eijben het initiatief tot een schoonmaakdag. Ook de plaatselijke afdeling van PvdA-GroenLinks helpt mee. In samenwerking met de gemeente worden om 10.00 uur grijpers en vuilniszakken uitgedeeld op de Markt. 

Vorig jaar deed Boxtel voor het eerst mee aan World Cleanup Day en de animo was groot. Komende zaterdag gaan vuilruimers opnieuw in groepjes van vier of vijf op pad. Eén van hen legt via de app Litterati de soorten afval op de mobiele telefoon vast. ,,Want opruimen is één, maar we willen ook gegevens verzamelen die bijdragen aan bewustwording", geeft Nicholas aan. 

,,Zo kunnen we bijvoorbeeld aan het einde van de dag een bedrijf als Red Bull laten zien hoeveel blikjes van dit merk energiedrank in bermen en plantsoenen worden achtergelaten. In de hoop dat ze ooit besluiten tot een afbreekbare verpakking", zei Nicholas vorige week in deze krant.

Vorig jaar sloten zich tal van lokale organisaties aan bij World Cleanup Day in Boxtel, onder meer waterschap De Dommel, PvdA-GroenLinks, D66, maar ook kanovereniging De Pagaai en mensen met een beperking deden mee.

Wie zich zaterdag 18 september wil aansluiten bij de opruimbrigade kan zich om 10.00 uur spontaan melden op de Markt. De activiteit duurt tot 12.30 uur. 

Nicholas Ninaber van Eijben (rechts) ruimt met een van de vrijwilligers de volle vuilniszakken op. (Foto: Nic&Mic, 2020).
Jong geleerd, oud gedaan.... (Foto: Nic&Mic, 2020).
World Clean Up Day
World Clean Up Day
World Clean Up Day
In bootjes van kanovereniging De Pagaai werd vorig jaar rommel uit de Dommel gevist door medewerkers van het waterschap. (Foto: Peter de Koning, 2020).