Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE KOEKOEK



Voorleesverhaal Jetse Offers


Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Lizz Hoenselaars (9 jaar) Toof Pet op.

“Góe-koeh, góe-koeh” klinkt het buiten. ‘Hoor je die vogel?’ vraagt mama Linda aan Lizz. “Góe-koeh, góe-koeh” klinkt het nogmaals. ‘Dat is een koekoek,’ vertelt mama ‘Die heet zo omdat hij “koekoek” roept. Lizz heeft Toof Pet de toverpet op haar hoofd. “Góe-koeh, góe-koeh” klinkt het nog steeds. Mama laat een plaatje van een koekoek zien.
Lizz pakt de klep van de pet vast, kijkt naar het plaatje en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die koekoek heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Lizz is ineens een vrouwtjes-koekoek.
Lizz vliegt naar de koekoek toe. ‘Góe-koeh, góe-koeh, hallo welkom, ik ben Goekoe,’ roept de koekoek.
‘Het is een mannetjes-koekoek,’ vertelt Toof ‘Want vrouwtjes koekoeken niet.’
‘Waarom heb jij een pet op?’ vraagt Goekoe. Lizz vertelt dat zij is omgetoverd en eigenlijk een meisje is: ‘Ik wil wat meer over jullie weten.’
Goekoe vindt dat leuk, springt op de rug van Lizz en geeft een dikke knuffel. ‘Laten we een nestje zoeken en daar een ei in leggen,’ stelt Goekoe voor. Dat vindt Lizz, die nu een vrouwtjes-koekoek is, leuk. Het is immers mei en dan leggen alle vogels een ei, ook de koekoek.
Samen gaan Goekoe en Lizz op zoek naar een nestje. Al gauw vindt Goekoe een vogeltje dat bijna klaar is met het bouwen van een nestje. ‘Als dat vogeltje een eitje heeft gelegd, moet je in dat nestje een ei leggen,’ zegt Goekoe.
‘Moeten wij niet zelf een nest bouwen?’ vraagt Lizz. Goekoe schudt zijn kop. ‘Nee, joh, broeden, kuikens eten geven en opvoeden vinden wij niet leuk.’
‘Wat doe ik met het ei dat het vogeltje heeft gelegd?’ vraagt Lizz. ‘Uhhh, weggooien en dan heel snel ons ei leggen.’
Toof vertelt dat een koekoek een ei kan leggen dat lijkt op het ei dat in het nest lag. Ongeveer net zo groot en dezelfde kleur. Zo merken die vogeltjes niet dat het eigen ei vervangen werd door een koekoeksei. Dit doet de koekoek in meerdere nesten. In nesten van bijvoorbeeld de mus, het roodborstje of andere vogeltjes.
‘Kijk,’ zegt Goekoe ‘Dat musje legde een eitje ‘Ik ga die musjes afleiden, een beetje plagen en dan leg jij snel jouw ei.’
Lizz vliegt snel naar dat nest, gooit het ei er uit en legt snel een eigen ei in dat nest.’
‘Kom,’ zegt Goekoe ‘Laten we nog een ei leggen in een ander nest.’ Als koekoek vindt Lizz dat dus een goed plan. Er wordt in wel 10 tot 25 andere nesten een ei gelegd.
De vogeltjes van die nesten hebben niets in de gaten. Ze leggen er hun eigen eitjes bij en broeden alle eitjes uit.
Toof vertelt dat als het koekoeksei na ongeveer 12 dagen uitkomt, het koekoeksjong de andere vogeltjes, die uit de andere eieren kwamen, direct uit het nest gooit. Daarna wordt alleen het koekoeksjong nog gevoerd met insecten door de pleegouders. Die groeit en die groeit. De jonge koekoek wordt véél groter dan de pleegouders.
Na ongeveer 3 weken verlaat het koekoeksjong het nest. De vogel is nu bijna net zo groot als een duif. De pleegouders blijven net zo lang voeren totdat de koekoek zelf kan eten.
‘Góe-koeh, góe-koeh,’ roept Goekoe terwijl hij wegvliegt ‘Tot volgend jaar.’
Toof vertelt dat de koekoek in de winter niet in Nederland blijft. In de herfst vliegen ze naar warmere gebieden. Het aantal koekoeken in Nederland wordt steeds minder. Hoe dat komt weet men niet. ‘Toof, ik ga weer terug naar mama.’
Lizz gooit Toof Pet af. PATS BOEM! Zij is ineens weer thuis.
‘Was het leuk?’ vraagt mama Linda.
‘Ik was een koekoek, maar ik vond het eigenlijk heel gemeen wat ik deed,’ vertelt Lizz. ‘Tja, dat is inderdaad niet leuk,’ reageert mama ‘Maar dat is de natuur. Weet je wat wél leuk is? Een koekoeksklok,’ vertelt mama ‘Steeds als de wijzer bovenaan staat, komt er een vogeltje uit een luikje. Die roept dan “Góe-koeh, góe-koeh”, net als de koekoek.


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.