Woningen in aanbouw in Heem van Selis, ruim twee weken geleden. Dit lopende project heeft prioriteit een, net als 29 andere plannen in de gemeente Boxtel.  (Foto: Albert Stolwijk).
Woningen in aanbouw in Heem van Selis, ruim twee weken geleden. Dit lopende project heeft prioriteit een, net als 29 andere plannen in de gemeente Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Denk mee: Hoe zou Boxtel woningbouwprobleem aan kunnen pakken?

Algemeen MijnGemeenteDichtbij Woningbouw Nieuws (c)

Vijftig van de tachtig bouwplannen binnen de bebouwde kom in de gemeente Boxtel blijven tot nader order op de plank liggen. Aan de resterende dertig wordt nog wel gewerkt. De capaciteit van ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij schiet tekort om alle projecten op te pakken.  

Die boodschap brachten de wethouders Désiré van Laarhoven en Wim van der Zanden dinsdag tijdens een persbijeenkomst. Van Laarhoven: ,,We hebben projecten een prioriteit een, twee, drie, vier of vijf gegeven. Alleen de plannen met prioriteit een kunnen we aanpakken.” Een pijnlijke, maar wel duidelijke boodschap voor initiatiefnemers, weet wethouder Van der Zanden: ,,We houden niemand aan het lijntje, we vertellen het eerlijke verhaal.” De inwoners die een plan hadden ingediend, zijn inmiddels ingeseind.

,,Deze aanpak voorkomt wrevel”, denkt Van der Zanden. ,,We kregen regelmatig telefoontjes van mensen die benieuwd waren naar de voortgang van hun plan. Je kunt moeilijk zeggen dat eraan gewerkt wordt, terwijl dat niet het geval is.”

Welke dertig projecten allemaal ‘uitverkoren’ zijn en welke vijftig niet, maken de bestuurders niet openbaar. Wethouder Van der Zanden: ,,Van sommige plannen is de omgeving nog niet eens op de hoogte, vandaar.”

OVERSPANNEN

Het gemeentelijk bedrijf MijnGemeenteDichtbij kampt wat woningbouwzaken betreft, met een capaciteitstekort. De overspannen arbeidsmarkt maakt het moeilijk om geschikte medewerkers te vinden, stelt wethouder Van Laarhoven. ,,Ondertussen zoeken we naarstig naar een oplossing. Die hoeft niet enkel te schuilen in meer handjes. Het kan ook zijn dat de sleutel ligt in een andere werkwijze.”

,,Mogelijk moeten we meer taken bij initiatiefnemers neerleggen”, denkt wethouder Van der Zanden hardop. ,,Bijvoorbeeld de gesprekken met omwonenden van een project en het schrijven van een bestemmingsplan. Dat wordt vervolgens wel door de gemeente getoetst.”

Boxtel pakt voorlopig alleen de meest kansrijke initiatieven op. De gemeente heeft onder andere gekeken voor welk dorp een plan bedoeld is, of het goed in de omgeving past, of het aansluit bij het coalitieakkoord en of niet op voorhand al bezwaren verwacht mogen worden.

Grote projecten als Heem van Selis, Langen Linden, Hamsestraat/Roderweg, Achter den Eijngel en Reigerskant hebben prioriteit een. Een deel hiervan is al deels afgerond. Ook woningbouw aan het Ronduutje en in de Albinonistraat krijgt aandacht, evenals de geplande appartementen bij De Kleine Aarde en het project Kerkweide-West in Liempde.  

RUIMTE

Overigens mogen plannenmakers die hun voorstel in de ijskast hebben zien belanden, hoop houden dat het daar na verloop van tijd weer uitkomt. Wethouder Van Laarhoven: ,,Als een project met topprioriteit eenmaal wordt uitgevoerd, ontstaat er ruimte op de lijst.”  

Het behalen van de doelstelling uit de Boxtelse Woonvisie, 1.315 woningen bouwen in de periode van 2016 tot en met 2024, komt hiermee niet dichterbij. Tot en met 2019 nam het aantal nieuwbouwwoningen in de gemeente Boxtel met 144 toe. Sindsdien zijn of worden met Heem van Selis, Pastorietuin Liempde en Princenlant IV wel zo’n vijfhonderd woningen aan de voorraad toegevoegd, maar dat is nog niet de helft van de opgave.

OP DE FOTO: Woningen in aanbouw in Heem van Selis, ruim twee weken geleden. Dit lopende project heeft prioriteit een, net als 29 andere plannen in de gemeente Boxtel.  (Foto: Albert Stolwijk).