Legomaster Lola Nouwens (links) en jongerenwerker Sháron Willems slaan de handen ineen. Het duo gaat 24 jongeren begeleiden terwijl die hun fantasie met de bouwsteentjes de vrije loop laten. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Legomaster Lola Nouwens (links) en jongerenwerker Sháron Willems slaan de handen ineen. Het duo gaat 24 jongeren begeleiden terwijl die hun fantasie met de bouwsteentjes de vrije loop laten. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Jongeren mogen fantasie de vrije loop laten met Lego

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Zes weken lang toewerken naar het creëren van je eigen Lego-droomproject in jongerencentrum B-Town. 24 jongeren uit de gemeente Boxtel tussen de tien en zestien jaar krijgen de kans om vanaf 5 oktober gratis hieraan mee te doen. Zij mogen hun fantasie de vrije loop laten en worden daarbij begeleid door de Boxtelse ‘Legomaster’ Lola Nouwens en jongerenwerker Sháron Willems.

Regelmatig ziet Willems de nieuwsberichten voorbij komen over jongeren in coronajaar. Zaken als eenzaamheid, depressiviteit en stress onder jeugd zijn dikwijls onderwerp van gesprek in de media. Zelf ziet ze vooral de veerkrachtigheid en de creativiteit die naar boven komt bij kinderen en jongvolwassenen in het crisisjaar. Maar om dat extra te bevorderen, kan het toch zeker geen kwaad als jongeren gezamenlijk een project op touw zetten. ,,Dan kunnen we wel allerlei zwaarwichtige onderwerpen bedenken, maar ik dacht: laten we iets organiseren wat gezellig is en waarbij ook wordt gewerkt aan teamaspecten en experimenteren.”

Over die succeservaringen kan Nouwens meepraten: samen met haar beste vriend Jan Pennings die twee maanden geleden overleed, won zij dit jaar de eerste editie van Legomasters. ,,We zouden dit ook met Jan doen. Hij had er ontzettend veel zin in. Op de een of andere manier komt er ook een eerbetoon aan hem.”

CREATIVITEIT

Wie mee wil doen, hoeft geen kennis te hebben van het speelgoed. Willems vindt het vooral belangrijk als de deelnemers ‘even van hun beeldscherm’ af zijn en succeservaringen opdoen: ,,Ik had tot voor kort nog nooit Lego aangeraakt. Maar toen ik het een keer probeerde, dacht ik: hé, ik kan ook iets bouwen. Je hebt eerst een berg losse steentjes, gaat aan de slag en vervolgens heb je toch iets gecreëerd.”

Deelnemers krijgen volledig de vrije ruimte. In eerste instantie was het idee om de jeugd hun ideale jongerencentrum te laten bouwen. ,,Dat mag overigens nog steeds”, benadrukt Nouwens. Maar dat vonden de organisatoren toch te beperkt. Nouwens: ,,De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan een gebouw maken, maar ook een dier. Er bestaat ook nog zoiets als Lego Technic, dan werk je met bewegende elementen. Dat is weer een totaal andere manier van bouwen.”

Aangezien het een groepsactiviteit is, ziet Willems graag dat de jongeren met elkaar optrekken. ,,Dan kan je ook leren van elkaar en de ander helpen”, legt de jongerenwerker uit. Verplicht is het niet, benadrukt ze. ,,Ik hoop vooral verhalen bij hen op te halen, bijvoorbeeld hoe ze corona hebben ervaren.”

KOSTEN

Er hangt wel een prijskaartje vast aan het Lego-avontuur voor de jongeren: 19.500 euro. Dit wordt betaald van de vier ton coronacompensatie die Boxtel van het Rijk heeft gekregen en die deels ook aan jeugd moest worden besteed. Nouwens: ,,Lego aanschaffen, wat we overigens met de deelnemers samen gaan doen, is gewoon echt duur.” Maar ook de uren voor alle coaching en voorbereidend werk worden ervan betaald. ,,Bovendien komen ook drie andere Legomasters naar Boxtel toe om de workshops mee te geven. Die krijgen een vergoeding.”

Willems ziet de kosten voor het speelgoed ook als investering voor B-Town. ,,We kunnen het blijven gebruiken, ook voor toekomstige activiteiten. Stiekem hoop ik dat er straks ook een paar jongeren zijn die denken: hey, ik ga even naar B-Town om te legoën.”

AANMELDEN

Meedoen is nog mogelijk. Aanmelden kan bij Willems via sharon@boxtel.nl. Naast naam en contactgegevens, wordt gevraagd om een voorkeursdag op te geven: dinsdag of donderdag. De eerste groep gaat vanaf 5 oktober tussen 15.30 en 18.00 uur aan de slag. De tweede op 7 oktober op dezelfde tijden. 

OP DE FOTO: Legomaster Lola Nouwens (links) en jongerenwerker Sháron Willems slaan de handen ineen. Het duo gaat 24 jongeren begeleiden terwijl die hun creativiteit de vrije loop laten. Met Lego welteverstaan. (Foto: Bas van den Biggelaar).