Zangeres Anneke van Giersbergen komt met haar show naar Podium Boxtel dit seizoen.
Zangeres Anneke van Giersbergen komt met haar show naar Podium Boxtel dit seizoen. Foto: Anneke van Giersbergen

Het kost wat kruim, maar Podium Boxtel heeft theaterprogramma rond

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Het kostte heel wat energie, maar het theaterprogramma in Podium Boxtel is komend seizoen weer gevuld met een variëteit aan voorstellingen. Het is bekend dat er binnen de cultuursector harde klappen zijn gevallen tijdens de coronacrisis. Voor programmamakers was het dan ook een hele dobber om artiesten te boeken. ,,Het was steeds weer aanpassen en op de rem stappen. Dat maakte het lastig”, aldus programmeur Bert Engelbart van het lokale theater.

Toen Podium Boxtel een jaar geleden het culturele seizoen opende was dat weliswaar onder strenge coronaregels. Het bestuur had toen echter nog niet kunnen bevroeden dat zo’n beetje het hele programma 2020/2021 de prullenbak in kon. ,,Uiteindelijk is er anderhalf jaar in het water gevallen. Door de steeds weer veranderende maatregelen hebben we regelmatig de deksel op de neus gekregen. Dat is niet leuk, maar er is gelukkig genoeg creativiteit in de sector om door te gaan. Daarnaast hebben we altijd snel kunnen schakelen met de gemeente Boxtel en SintLucas (Podium Boxtel maakt gebruik van een deel van de school - red.)”, vertelt Marc Cleutjens, die als bestuurslid verantwoordelijk is voor de programmering bij het Boxtelse theater aan de Burgakker. 

Engelbart bezoekt in de maand september normaal gesproken bijeenkomsten van impresario’s om mogelijk nieuwe artiesten en voorstellingen voor het seizoen van een jaar later te bepalen. Maar ook dat is lang niet mogelijk geweest. ,,Onlangs was er weer een, maar daar ging het nog vooral over de tweede helft van dit seizoen. Je merkt dat iedereen kijkt naar wat nu mogelijk is en in coronatijd geannuleerde shows eerst in wil halen. Dat geldt natuurlijk ook voor Podium Boxtel”, geeft de programmeur aan. 

NIEUWE INZICHTEN

De beperkingen door corona hebben volgens Cleutjens en Engelbart bij Podium Boxtel echter ook voor nieuwe inzichten gezorgd. De indeling met tafeltjes die vanwege de coronamaatregelen vaak werd toegepast in de zaal, kan volgens het bestuurslid best vaker ingezet worden. ,,Dat geeft een intieme sfeer, dat kan bij kleinere voorstellingen goed werken”, aldus Cleutjens.

Maar ook op landelijk niveau zijn er door corona veranderingen teweeg gebracht. Engelbart: ,,Voorheen werkte ieder theater voor zichzelf, ook de kleinere locaties zoals in Boxtel. Er wordt nu wel wat meer met elkaar opgetrokken, vooral door te kijken naar de programmering. Niet dezelfde artiest een week na een optreden in Oirschot ook in Boxtel op het podium zetten bijvoorbeeld.”

TRAPPELEN

Kijkend naar het programma voor het nieuwe seizoen is Cleutjens in zijn nopjes. Natuurlijk zijn een aantal artiesten gevraagd om hun al eerder geplande show alsnog op te voeren (zoals de twee keer geannuleerde masterclass van Guido Weijers, maar ook de try-out van de Brabantse cabaretier Christel de Laat die zelfs twee keer op een avond speelt), maar er zijn ook nieuwe voorstellingen te zien (onder andere Anneke van Giersbergen en Handsome Poets). Cleutjens: ,,Na alle onderhandelingen ligt er toch weer een interessant programma. Van gevestigde namen tot opkomend talent, een mooie mix van lokaal en landelijk bekende artiesten. Iedereen staat te trappelen om weer los te kunnen gaan op de planken en wij zelf natuurlijk ook.” 

Kaarten voor alle voorstellingen zijn te bestellen op de website van het theater. Hier is ook het volledige programma te vinden. Meer informatie op: www.podiumboxtel.nl.

OP DE FOTO: Zangeres Anneke van Giersbergen komt met haar show naar Podium Boxtel dit seizoen.

OP DE 2E FOTO: Neerlandicus Wim Daniëls staat met zijn voorstelling Koken met Taal in Podium Boxtel.

OP DE 3E FOTO: Christel de Laat, onder meer bekend van Omroep Brabant, geeft twee try-outs van haar nieuwe show in Podium Boxtel. Beiden zijn al uitverkocht. (Foto’s: impresariaat) 

Neerlandicus Wim Daniëls staat met zijn voorstelling Koken met Taal in Podium Boxtel.
Christel de Laat, onder meer bekend van Omroep Brabant, geeft twee try-outs van haar nieuwe show in Podium Boxtel. Beiden zijn al uitverkocht.