Het bord naast de Van Coothhoeve is duidelijk: hier is ruimte voor iets nieuws. (Foto: Peter de Koning).
Het bord naast de Van Coothhoeve is duidelijk: hier is ruimte voor iets nieuws. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Omwonenden kritisch, maar niet negatief over De Plaetse Zuid

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Nieuws (c)

Het toekomstplan van De Kleine Aarde komt dinsdagavond aan bod tijdens een in-gesprekavond in het gemeentehuis. Omwonenden toonden zich maandagavond in het bezoekerscentrum aan Het Klaverblad kritisch, maar niet negatief. Ze volgen de ontwikkelingen nauwgezet. De bijeenkomst van dinsdag is openbaar, aanmelden is noodzakelijk. Besluitvorming volgt 5 oktober.

Hoewel de opzet van De Plaetse Zuid, een kenniscentrum voor duurzame voedselproductie creëren, de omwonenden best aanspreekt, leven er wel zorgen onder hen. Ze willen vooral helder hebben hoe groot de verwachte toestroom van boeren is naar het terrein en hoe het dan zit met parkeren en verkeer. Daarnaast vragen ze zich af of het concept op lange termijn voldoende economische draagkracht heeft.

VEERTIG PLAATSEN

,,Wij voorzien in veertig parkeerplaatsen voor De Plaetse Zuid”, zegt Geert van der Veer, oprichter van Herenboeren en medegrondlegger van het nieuwe concept voor DKA. ,,Op de plek waar nu ook al een parkeerplaats is.” Hij verwacht dat dit genoeg is voor dagelijks gebruik. ,,Als er een keer iets groters te doen is, zorgen we voor alternatieven. Ik heb ze nog niet tot in detail uitgewerkt, maar denk bijvoorbeeld aan de parallelweg van de A2, de Scheidingsweg.”

Buurtbewoners hebben moeite met het proces tot nog toe, zoals Anneke Miedema: ,,De procedure had anders moeten lopen, transparanter moeten zijn.” Ze blikt terug naar 2016, toen de gemeenteraad zich boog over zes plannen voor DKA en daar een keuze uit kon maken. Dat was nu anders: stichting DKA, het dagelijks bestuur van de ecologische proeftuin, heeft zich gebogen over de toekomst van het duurzame centrum en schoof het plan van Boxtelaar Van der Veer naar voren. 

Volgens voorzitter Anton van Aert was er contact met eerdere plannenmakers en werd er nagedacht over mogelijkheden voor WSD of Cello. Het stichtingsbestuur denkt echter dat De Plaetse Zuid het beste toekomstperspectief biedt. Bovendien sluit het plan ook goed aan bij het oorspronkelijke gedachtengoed van DKA.

De continuïteit roept bij de aanwezigen vragen op. Er is bezorgdheid over de economische draagkracht van het plan. Geen vreemde angst, aangezien meerdere projecten aan het Klaverblad deels of geheel mislukten terwijl dat de gemeenschap geld kostte. 

GROEN LICHT

100 procent garantie voor het welslagen van het project kan Van der Veer niet geven, maar hij gaat duidelijk niet over een nacht ijs. Over subsidies onderhoudt hij contacten met Den Haag, om boeren te werven praat hij met landbouworganisaties en om burgers bij het plan te betrekken, wil hij een vereniging oprichten: Vrienden van het Platteland. ,, Maar eerst moet de gemeenteraad groen licht geven”, aldus de begeesterde Boxtelaar. ,,Als vervolgens de financiering rond is, is het tijd voor een feestje.”

Van der Veer streeft ernaar in januari aan de slag te gaan aan Het Klaverblad. ,,Er moet nog het een en ander worden verbouwd aan de Van Coothhoeve en het bezoekerscentrum, dat hopen we te kunnen doen terwijl we draaien.”

Het toekomstplan voor De Kleine Aarde komt dinsdag 21 september aan bod tijdens een in-gesprekavond in de raadszaal. Dinsdag 5 oktober neemt de gemeenteraad er een besluit over.

OP DE FOTO: Het bord naast de Van Coothhoeve is duidelijk: hier is ruimte voor iets nieuws. (Foto: Peter de Koning).