De gemeente Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, heeft het college van B en W vier scenario's opgesteld. Die komen woensdag 30 juni aan bod tijdens een ingesprekavond. (Foto: Albert Stolwijk).
De gemeente Boxtel moet bezuinigen. Om te kunnen bepalen naar welke taken in de toekomst minder geld gaat, heeft het college van B en W vier scenario's opgesteld. Die komen woensdag 30 juni aan bod tijdens een ingesprekavond. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Gemeente Boxtel wil dromen vangen om toekomstbeeld te schetsen

Algemeen Ruimtelijke Ordening (e) Nieuws (c)

Hoe ziet Boxtel eruit in 2040? Dat is de centrale vraag van het toekomstbeeld dat de gemeente Boxtel op moet stellen. Om tot zo’n zogeheten omgevingsvisie te komen, wil het college van B en W de ‘dromen van inwoners’ verzamelen. 

In eerste instantie gaat het om het inventariseren van wensen en ideeën. Inwoners ontvangen daarvoor een ansichtkaart. Hoe die de mensen bereikt is nog een aandachtspunt, want per post verzenden is nogal kostbaar, geven B en W in een raadsvoorstel aan.

50.000 EURO

Het totale budget voor het participatietraject, van het verzamelen van inbreng tot en met het aangeven wat er met de input is gedaan, bedraagt 50.000 euro. Het op diverse manieren vergaren van informatie uit de Boxtelse bevolking is de meest omvangrijke en kostbaarste klus.

Royal Haskoning heeft een plan opgesteld om burgers bij de omgevingsvisie te betrekken. Daarin staan manieren om deelnemers hun dromen kenbaar te laten maken: via workshops met Lego, een interactieve website of door ze foto’s, sfeerbeelden, oneliners en tekeningen in te laten sturen. Dat kan zowel digitaal als fysiek. Vanaf wanneer mensen hun ideeën kunnen inzenden, is nog onbekend. 

Tijdens de in-gesprekavond van dinsdag 21 september in het gemeentehuis komt dit onderwerp aan bod.