Allesbehalve tevreden zijn PvdA-GroenLinks en D66 over de antwoorden op hun vragen over slachterij Vion. B en W krijgen de wind van voren omdat die volgens de oppositiepartijen de unaniem aangenomen motie om Boxtel stankvrij te krijgen, niet willen uitvoeren. (Foto: Peter de Koning, 2020).
Allesbehalve tevreden zijn PvdA-GroenLinks en D66 over de antwoorden op hun vragen over slachterij Vion. B en W krijgen de wind van voren omdat die volgens de oppositiepartijen de unaniem aangenomen motie om Boxtel stankvrij te krijgen, niet willen uitvoeren. (Foto: Peter de Koning, 2020). Foto: Peter de Koning

Twee oppositiepartijen schrijven brief op poten aan college over Vion

Algemeen Milieu & Duurzaamheid (c) Nieuws (c)

PvdA-GroenLinks en D66 zijn verbolgen over de antwoorden van B en W over Vion. Het college beweerde voor het zomerreces dat het ‘realistisch gezien onmogelijk is’ om de slachterij niet meer te ruiken. Maar de twee oppositiepartijen vinden dat er weinig is gedaan, terwijl ‘hartstikke duidelijk is’ uit welke kieren en gaten de stank het fabriekspand verlaat. Zij schreven een brief op poten aan de burgemeester en wethouders.

Beide fracties beschuldigen het college ervan de motie die de raad in 2019 aannam over Vion niet te willen uitvoeren. Dat verwijt is niet verwonderlijk. In hun eerdere beantwoording gaven B en W aan dat ze niet méér maatregelen van Vion eisen dan het bedrijf wettelijk verplicht is. Een rechter zou dergelijke extra maatregelen wel eens terug kunnen draaien.

Concreet zijn er echter nog weinig maatregelen getroffen, vinden fractievoorzitters Mirjam Bemelmans (PvdA-GroenLinks) en Mariëlle Wijffelaars (D66). Terwijl het college juist Vion moest sommeren om de best beschikbare technieken te gebruiken. B en W vinden dat de huidige chemische en biologische luchtwasser van Vion daartoe al behoort. 

GEURSENSOREN

PvdA-GroenLinks en D66 wijzen echter ook op de beweringen over geursensoren. Die hoeft Vion niet te installeren omdat B en W zich hardop afvragen of er wel geschikte sensoren bestaan. Bovendien is het dan nog niet zeker of de geur te herleiden is naar een bron. Daar geloven beide oppositiepartijen niets van. Die zeggen dat de sensoren wel degelijk bestaan. 

Bovendien vinden zij overduidelijk waar de geur uit Vion vandaan komt. In het rapport van adviesbureau Witteveen+Bos uit januari van dit jaar worden ruim dertig punten vermeld waar stank uit lekt of kan lekken. ,,Die blijft op veel momenten penetrant en ondraaglijk. U stelt dat geuroverlast hoofdzakelijk komt van ‘diffusiebronnen’. Er zijn 33 concrete bronnen genoemd, daar is niets diffuus aan”, schrijven de fractievoorzitters en hun raadsleden aan het college.

UTOPIE?

Dat volledig stankvrij onmogelijk is, zoals het dagelijks bestuur van de gemeente zegt, sluiten PvdA-GroenLinks en D66 niet uit. Maar dit had volgens beide partijen ook twee jaar geleden gecommuniceerd kunnen worden, toen de gemeenteraad unaniem de motie voor een stankvrij Boxtel bekrachtigde. ,,Is het dan zo dat wij de onaangename stank gewoon moeten accepteren en ons erbij neer moeten leggen?”

Beide fracties pleiten voor in ieder geval geursensoren en zetten ook vraagtekens bij de schoorsteen van 40 meter die Vion wil plaatsen. Volgens het rapport van Witteveen+Bos moet hierdoor de stank beter worden verspreid zodat inwoners er minder last van hebben. Of dat zal gebeuren, moet nog blijken. De klagende politici vinden dat B e W te makkelijk varen op het document. ,,Tegenargumenten van onafhankelijke partijen heeft u niet meegenomen. Hoe kunnen we dan vertrouwen hebben in de conclusies van een rapport dat betaald is door haar opdrachtgever?”

 Het Boxtelse college heeft nog niet gereageerd op het schrijven van de politieke partijen.

OP DE FOTO: Allesbehalve tevreden zijn PvdA-GroenLinks en D66 over de antwoorden op hun vragen over slachterij Vion. B en W krijgen de wind van voren omdat die volgens de oppositiepartijen de unaniem aangenomen motie om Boxtel stankvrij te krijgen, niet willen uitvoeren. (Foto: Peter de Koning, 2020).