Waterschap De Dommel en MTD openden maandag bij de vliegbasis van Eindhoven de eerste zogeheten Waterbank. (Foto: eigen collectie).
Waterschap De Dommel en MTD openden maandag bij de vliegbasis van Eindhoven de eerste zogeheten Waterbank. (Foto: eigen collectie). Foto: Waterschap De Dommel

De Dommel opent ‘bank’ voor wateropname en -donatie

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Waterschap De Dommel wil zogenoemde Waterbanken op tien tot vijftien testlocaties plaatsen om grondwaterverbruik in zijn werkgebied te verminderen. De eerste is maandag 13 september in gebruik genomen door demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur & Waterstaat bij vliegbasis Eindhoven. Dit in de vorm van een grote bufferzak met een inhoud van 200 kubieke meter.

De Waterbank is bedacht door watertechniekbedrijf MTD uit Tilburg en De Dommel. Hierin kunnen organisaties hun wateroverschot kwijt zodat andere partijen de H2O weer kunnen gebruiken. In plaats van goed water het riool in te laten stromen of weg te gooien, zoals regen of partijen die na een evenement overblijven, wordt het opgeslagen in de bufferzak. Dat kan op een later moment weer worden gebruikt. In feite doneert een organisatie zijn restwater dus aan de Waterbank. 

,,De droogte van de afgelopen jaren maakte pijnlijk duidelijk het Brabantse grondwater geen onuitputtelijke bron is”, meldt De Dommel. ,,Tot eind 2022 gaat de Waterbank op tien tot vijftien pilotlocaties in ons werkgebied praktijkervaring opdoen. De verwachting is dat al snel meer partijen aansluiten met concrete acties.” Daarbij denkt het waterschap vooral aan organisaties als campings, sportclubs, volkstuinen en agrarische bedrijven. Die kunnen zich dan aanmelden voor een bufferzak. ,,Daarvan zijn er vooralsnog tien gemaakt”, vertelt projectmanager Joost Brouwer van MTD. ,,Maar het gaat om het concept waarbij organisaties hun water opslaan voor andere partijen. Dat kan ook met bijvoorbeeld een silo.”

DROOGTE LIGT OP DE LOER

Volgens watergraaf Erik de Ridder is het in ieder geval belangrijk dat de opslag van water voortvarend gebeurt. ,,Elke druppel telt”, aldus De Ridder. ,,Het acute watertekort van de afgelopen drie droge zomers is momenteel voorbij, maar onze hoge zandgronden blijven gevoelig voor droogte en verdroging ligt op de loer.”

Het is nog niet bekend of er ook in Boxtel een Waterbank komt. ,,Maar dat sluiten we niet uit”, zegt projectmanager Brouwer. Organisaties kunnen zich namelijk aanmelden voor de Waterbank via de website www.dewaterbank.nl