Mark Hamers, projectconsulent duurzaamheid bij woonstichting Joost.
Mark Hamers, projectconsulent duurzaamheid bij woonstichting Joost. Foto: eigen collectie

Woonstichting zoekt hulp voor advies energiebesparing

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

UPDATE - Een eerste oproep van de Boxtelse woonstichting Joost om vrijwilligers te werven als duurzaamheidscoach leverde uiteindelijk niet voldoende reacties op. En dus kunnen mensen zo’n coach nu nog niet uitnodigen voor adviezen om energiezuiniger te wonen en te leven. Kandidaat-coaches zijn welkom. 

In totaal reageerden twaalf mensen op de eerste oproep en die bleken na een kennismakingsgesprek enthousiast. ,,Omdat we vanwege corona niet konden starten met de training zijn er inmiddels enkelen afgevallen”, meldt een woordvoerder van Joost. Vandaar een tweede ronde. Om het project te laten slagen willen de woonstichting minimaal een dozijn duurzaamheidscoaches, maar liefst enkele meer.

Duurzaamheid staat hoog bij haar in het vaandel, zegt de corporatie die in Boxtel en diverse andere dorpen rondom Den Bosch zo’n 7.500 huizen in de sociale sector verhuurt. Joost gaat de komende jaren nog meer huurwoningen energiezuiniger maken, het gaat om ruim vijfhonderd huizen per jaar. Goed voor het milieu, maar vooral ook voor de portemonnee en het wooncomfort van de bewoners, stelt Joost. 

Maar ook voorlichting geven over duurzaam leven hoort erbij. Hulp van duurzaamheidscoaches die advies geven om met kleine aanpassingen veel winst is te boeken, is daarbij onmisbaar voor Joost. ,,Daarom gingen we vorig jaar op zoek naar energieke vrijwilligers die ons hierbij helpen. Een mooi aantal meldde zich toen aan en nu zijn we klaar voor de tweede ronde”, zegt Mark Hamers, projectconsulent duurzaamheid bij de woonstichting.  

WEGWIJS MAKEN

,,Woningen energiezuiniger maken begint wat ons betreft bij isoleren en ventileren van de woning. Is dit in orde, dan plaatsen we bijvoorbeeld ook zonnepanelen”, aldus Hamers. Hij vervolgt: ,,Maar we doen meer. We gaan voor meer groen in de tuin en kiezen bij nieuwbouw en groot onderhoud steeds meer voor duurzame materialen. En we willen bewoners wegwijs maken in hoe zij eenvoudig en zonder grote investering kunnen besparen en het verschil kunnen maken. Energie besparen begint immers bij de keuzes die je zelf maakt.”

Mensen met passie voor energie besparen die het leuk vinden om huurders van Joost wegwijs te maken, kunnen zich als duurzaamheidscoach aanmelden via e-mail: ikmaakhetverschil@wonenbijJOOST.nl