Bever gespot in Mgr. Wilmerstraat Boxtel.
Bever gespot in Mgr. Wilmerstraat Boxtel. Foto: Bart Linsen

Bever passeert Boxtelse stuw via brug Mgr. Wilmerstraat

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Een bever die het stroomopwaarts zoekt in de Dommel heeft in Boxtel een barricade te overwinnen. De stuw ter hoogte van de Mgr. Wilmerstraat blijkt een moeilijk te passeren obstakel, net als de kanogoot en vistrap ter plekke. Dus wat doe je dan als je een beetje doorzetter bent. Juist: je wándelt gewoon over de brug...

Bart Linsen keek zaterdagochtend zijn ogen uit. Terwijl hij over de Mgr. Wilmerstraat reed, zag hij een harig dier oversteken. ,,Verhip, een bever! Ik wist niet dat die hier voorkomt”, mailde hij naar de redactie. Ook stuurde de Boxtelaar deze foto mee, die hij nog net kon maken voordat het dier zich weer te water begaf. 

Dat de bever voorkomt in Gemonde, in de Essche Stroom en in de Dommel rond het Vughtse kasteel Maurick was al langer bekend. In mei legde een bewoonster van Dommeloord in Boxtel er bovendien eentje met de camera vast op de oever van de rivier die voor haar huis stroomt. 

De bever is een planteneter die door het bouwen van dammen soms het waterpeil in een stroom kan beïnvloeden. Ook graaft hij soms holen in dijken en dit kan problemen veroorzaken. Het knaagdier met de kenmerkende platte staart was sinds de eerste helft van de negentiende eeuw in Nederland uitgeroeid. Het werd fanatiek bejaagd vanwege zijn pels en vlees. Zo’n dertig jaar geleden werd de bever opnieuw geïntroduceerd en sindsdien gaat het hem voor de wind in Nederland.