Agrariërs werken in De Plaetse aan een duurzaam toekomstplan

In De Plaetse Zuid werken deelnemende agrariërs een jaar lang in kleine groepjes aan een eigen toekomstplan om hun boerderij duurzamer te maken en toch genoeg geld te verdienen. Want hoe we nu met landbouwgrond omgaan is op termijn onhoudbaar, weet Godelieve Spaas. Zij is lector Nieuwe Economie aan de Avans Hogeschool en vanuit die rol betrokken bij Herenboeren en De Plaetse.

,,Grond is een financiële melkkoe geworden. Dat idee moeten we loslaten als we duurzame landbouw een kans willen geven. Ons economisch model is gebaseerd op voortdurende groei, dat kan niet eindeloos doorhaan, dus misschien moeten we beseffen dat krimp ook aantrekkelijk kan zijn. Daarin zullen we samen moeten optrekken, met mensen uit verschillende expertises", legt Spaas uit. Ze vervolgt: ,,Veel boeren maken zich zorgen, ik ben nieuwsgierig wat die zorgen zijn en welke oplossingen zij graag zouden zien. Niet óver boeren praten, maar mét hen samenwerken. Dat moet de kracht van De Plaetse worden."

Boxtel is slechts een onderdeel in het totaalplan voor De Plaetse. Ook in Dronten bij het Warmonderhof zijn ideeën om een dergelijk kenniscentrum op te tuigen. Initiatiefnemer Geert van der Veer: ,,En zo zijn er nog meer plekken in Nederland waar in de toekomst nieuwe Plaetsen kunnen ontstaan. Onze gedachte is daarbij dat we het dicht bij de huidige werkgebieden van boeren houden. Zo kijken we bijvoorbeeld naar de grond: is het klei, zand of veen? Voor het verbouwen van voedsel is het een groot verschil of je in Limburg bezig bent of in Noord-Holland. Daar spelen we dus op in."