In april 1993 werd tussen de Albinonistraat (links) en het Apolloapad (rechts) een nieuwe school met acht klassen gebouwd voor De Beemden. Een jaar eerder was het voorgaande onderkomen door brand verwoest. In 2006 verhuisde de basisschool naar het huidige pand een eindje verderop, op de hoek Europalaan/Apollopad. Het karakteristieke, driehoekige gebouw werd in 2007 aangekocht door zorgorganisatie Cello die er tot 2015 mensen met een beperking huisvestte. Sindsdien staat het leeg. (Foto: Albert Stolwijk, april 2021).
In april 1993 werd tussen de Albinonistraat (links) en het Apolloapad (rechts) een nieuwe school met acht klassen gebouwd voor De Beemden. Een jaar eerder was het voorgaande onderkomen door brand verwoest. In 2006 verhuisde de basisschool naar het huidige pand een eindje verderop, op de hoek Europalaan/Apollopad. Het karakteristieke, driehoekige gebouw werd in 2007 aangekocht door zorgorganisatie Cello die er tot 2015 mensen met een beperking huisvestte. Sindsdien staat het leeg. (Foto: Albert Stolwijk, april 2021). Foto: Albert Stolwijk

NIEUWBOUW OP TERREIN VOORMALIG BASISSCHOOL IN BOXTEL-OOST WORDT DRIE IN PLAATS VAN VIER ETAGES HOOG

Buurt accepteert lager wooncomplex Albinonistraat wél

JAN HERMENS

Het geplande appartementencomplex tussen de Albinonistraat en het Apollopad in Boxtel-Oost wordt niet vier, maar drie etages hoog. Wel gaat woonstichting Joost meer in de breedte bouwen en daardoor hoeft er maar één woning te worden geschrapt. Wethouder Wim van der Zanden maakte het gewijzigde plan dinsdagmiddag bekend. Buurtbewoners zijn blij met de oplossing.

Vorig jaar protesteerden omwonenden nog fel tegen het plan omdat ze vonden dat het nieuwbouwcomplex te hoog zou worden. De buurt startte een handtekeningenactie en sprak begin dit jaar in tijdens een raadsvergadering. Nicole Eltink was een van de bezwaarmakers. Over de aanpassing van het plan is ze zeer te spreken. ,,We voelen ons gehoord en serieus genomen, hebben goed overleg gevoerd met wethouder Van der Zanden. De hoogte van het complex vormde ons bezwaar. Dat is weggenomen."

De buurtbewoners vreesden aantasting van hun privacy en woongenot doordat bewoners van de vierde bouwlaag van het appartementencomplex in omliggende tuinen zouden kunnen kijken. Verder waren omwonenden bang dat het pand veel licht weg zou nemen. De wethouder pikte het signaal van de omwonenden op en ging in gesprek met de buurt. Met resultaat. Eltink: ,,Met drie lagen past het binnen het bestemmingsplan voor Boxtel-Oost, dat een maximale hoogte van tien meter toestaat. Dat vinden wij prima. We snappen dat er behoefte is aan woningen en dat er gebouwd moet worden."

Wethouder Van der Zanden: ,,Ik beschouw het als mijn opdracht om bouwplannen tot uitvoering te brengen. Dit lukt het snelst met draagvlak vanuit de omgeving, zonder procedures bij de Raad van State. Ik vertrouw erop dat deze verandering van de plannen daar een flinke bijdrage aan levert. Boxtel krijgt er 27 mooie sociale huurwoningen bij.”

Voordat er gebouwd kan worden in de wijk, moet het bestemmingsplan wel worden aangepast. Vervolgens dient het nog te worden goedgekeurd door de gemeenteraad.  

BREDER BOUWEN

Woonstichting Joost, die de sociale huurwoningen ontwikkelt, gaf tot dusverre steeds aan dat een minder hoog gebouw financieel gezien onmogelijk was. Dan zouden er immers minder appartementen gebouwd kunnen worden. De oplossing schuilt in het te bebouwen oppervlak. 

,,In overleg met de gemeente Boxtel wordt het perceel groter. Het gebouw wordt dus breder. Daardoor kunnen we nu per verdieping negen woningen realiseren in plaats van zeven. Hiermee komen we op 27 appartementen, een minder dan de oorspronkelijk geplande 28", aldus een woordvoerder van Joost.

De wethouder voerde dinsdag nog overleg met de woonstichting, diezelfde dag bleek het plan beklonken. Van der Zanden sprak eerder al met omwonenden, Joost gaat nu zo snel mogelijk met hen om de tafel. Eltink: ,,We hopen dat de contacten met de woonstichting net zo soepel verlopen als met de wethouder. Deze oplossing scheelt ons jaren procederen. We zijn dan ook tevreden."

TERUG NAAR TEKENTAFEL

Het oorspronkelijke plan voor nieuwbouw op de plek van het voormalige schoolgebouw dateert van 2017. Toen werd nog gedacht dat de schop in 2019 mogelijk de grond in kon. De realiteit bleek anders en vooral weerbarstiger. In de tussentijd bleek de oorspronkelijke opzet te duur en moest het concept worden bijgesteld. Vervolgens kwam de buurt in opstand en nu is er dan een oplossing gevonden die voor alle partijen bevredigend is. 

Het gewijzigde bouwplan betekent werk aan de winkel voor Hilberinkbosch Architecten uit Berlicum, het bureau dat het meest recente ontwerp tekende. Er is namelijk een nieuwe tekening nodig, want de maten van het gebouw zijn zowel in de hoogte als in de breedte anders. ,,We gaan zo snel mogelijk met hen om de tafel", geeft de woordvoerder van Joost aan.

De sloop van het leegstaande schoolgebouw neemt de gemeente voor haar rekening, zo sprak ze vorig jaar met Joost af toen het koopcontract werd getekend. Boxtel gebruikt een deel van de opbrengst van de transactie om de openbare ruimte op de bewuste locatie opnieuw in te richten. Momenteel tiert rond de vroegere Beemden het onkruid welig. Bovendien wordt er nogal wat illegaal afval gedumpt.