Na de koffiepauze onderweg even samen op de kiek. (Foto: eigen collectie)
Na de koffiepauze onderweg even samen op de kiek. (Foto: eigen collectie) Foto: Eigen collectie

LEYETOCHT BIEDT VOOR ELK WAT WILS

'Vrijwilligers verdienen allemaal pluim op helm'

De Leyetocht, die deelnemers uit de hele regio trekt, staat zaterdag 11 en zondag 12 september op de agenda, nadat het evenement vorig jaar voor het eerst in zijn geschiedenis niet door kon gaan. Toerfietsers en mountainbikers kunnen kiezen uit tal van afstanden. Startlocatie is jeugdhuis D'n Inbreng, Van Beringenstraat 2B in Helvoirt.

Zowel op zaterdag als op zondag zijn er toertochten, mountainbikers kunnen op zaterdag aan de bak. De routes zijn op beide dagen hetzelfde en komen ook door Boxtel. Fietsers kunnen kiezen uit zes afstanden: 25, 39, 50, 75, 100 en 150 kilometer. Mountainbikers kunnen 30, 40 of 50 kilometer afleggen.

Bij de gezinstochten van 25 en 39 kilometer is een prijsvraag op touw gezet voor de jeugd. Onderweg zien zij letters op lantaarnpalen of verkeerspalen met het logo van de Leyetocht. Met die letters is de naam van een fietsonderdeel te vormen. Vindt een kind het juiste woord dan ontvangt het een extra prijs naast de medaille of een bidon bij het finishbureau. Er is een hoofdprijs: een gratis toegangsbewijs voor een filmvoorstelling in Club Acapella bij hotel Guldenberg samen met de ouders en een broer of zus.

GOUDEN MEDAILLE

Voorzitter Christ Pijnenburg vindt dat alle vrijwilligers van de mountainbiketocht een pluim op hun helm verdienen. De route ligt er volgens hem prachtig bij: ,,De Leyetocht is geen wedstrijd, maar alle deelnemers verdienen een gouden medaille. Kartrekker bij de werkgroep ATB, de nog jonge Eric van den Bosch, vader van drie schoolgaande kinderen, mag samen met zijn vrijwilligers trots zijn op het resultaat." 

Bij een van de vrijwilligers van de Leyetocht werd onlangs de diagnose ALS vastgesteld. Van elke consumptie op het finishterras gaat tien eurocent naar wetenschappelijk onderzoek voor deze ziekte.