AANPASSING MOET GRIP OP KOSTEN GEVEN


Jeugdhulp en Wmo-zorg:
goedkoper, extra ambtenaren

De inkoop van specialistische jeugdhulp en Wmo-zorg wordt regionaal geregeld. Vorig jaar is besloten per 2022 af te stappen van pakketprijzen, maar elke behandeling apart in te kopen. Dat maakt het eenvoudiger te sturen op kosten. De invoering van de werkwijze kost wel geld. B en W van Boxtel trekken daarvoor de komende een kleine vijf ton uit.

De afzonderlijke gemeenten, ook Boxtel, hebben extra werk aan de veranderende inkoop. Om zicht te houden op de benodigde hoeveelheid zorg, gaan de gemeenten zelf indiceren. Daar heeft Boxtel wijkteams voor. 

INDICATIES

De bestaande indicaties worden onder de loep genomen en opnieuw bepaald. Doel is dat inwoners hulp krijgen: zo dichtbij mogelijk en niet meer dan noodzakelijk. Verder neemt de gemeente de afhandeling van facturen over van de regionale inkooporganisatie zorg (RIOZ). 

Om de nieuwe aanpak in goede banen te leiden en zorgvuldig uit te kunnen voeren, zijn extra mensen nodig. Burgemeester en wethouders hebben vorige week besloten daar geld voor uit te trekken. Tevens gaat er een opdracht naar de RIOZ om haar rekening met minimaal 15 procent te verlagen, omdat de gemeente immers een deel van haar taken overneemt.

ALGEMENE MIDDELEN

Extra, al dan niet tijdelijk, personeel kost Boxtel in de laatste vier maanden van dit jaar en in 2022 309.000 euro en in de jaren vanaf 2023 161.000 euro. 

De rekening van de RIOZ daalt met minstens 32.000 euro. B en W stellen geld uit de algemene middelen beschikbaar voor ambtenarenbedrijf MijnGemeenteDichtbij, dat de werknemers inhuurt.

Door krapte op de arbeidsmarkt kunnen de kosten nog stijgen. Wanneer er onvoldoende geschikte vaste medewerkers gevonden worden, moeten mogelijk meer mensen via bureaus ingehuurd worden en dat is duurder. 

Ondanks dat het inschakelen van personeel nu extra geld kost, moet de nieuwe werkwijze er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de inkoop van specialistische hulp minder duur wordt.