Afbeelding
Foto:

TOOF PET de TOVERPET: DE EEKHOORN



Voorleesverhaal Jetse Offers


Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Mats Van de Kerkhof (4 jaar) Toof Pet op.

Als je het weekblad Donald Duck openslaat, dan staat daar vaak een verhaaltje over Knabbel en Babbel in. Dat zijn twee eekhoorns die leuke avonturen beleven. Knabbel en Babbel zijn verzonnen, getekend en niet echt natuurlijk.

‘Mama, ik zou wel eens een eekhoorn willen zijn,’ zegt Mats tegen mama Sharin, terwijl hij Toof Pet opzet. Mama zoekt op haar telefoon een plaatje van een echte eekhoorn en laat de eekhoorn aan Mats zien.

Mats kijkt naar het plaatje en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die eekhoorn heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Mats is ineens een eekhoorn op een tak hoog in een boom. ‘Waar zijn we, Toof?’ vraagt hij. ‘We zijn in de Kampina, een groot bos vlakbij Boxtel,’ antwoordt Toof ‘Veel mensen wandelen hier.’ Mats kijkt om zich heen. Al snel ziet hij de eekhoorn van het plaatje op een andere tak.

‘Joehoe, eekhoorntje, zie je mij?’ roept hij. Het eekhoorntje ziet Mats en met een enorme sprong springt het beestje naast Mats. ‘Hallo, ik ben Eekje,’ zegt het eekhoorntje.

‘Dag, Eekje, ik ben Mats, waar woon jij?’ Eekje wijst naar twee omhoog staande takken van de boom ernaast. ‘Dat is mijn huis,’ vertelt Eekje. ‘Daar slapen nu mijn kinderen.’ Toof vertelt dat een vrouwtjes-eekhoorn 2 tot 6 baby-eekhoorntjes krijgt. Soms wel twee keer per jaar als er voldoende eten is. ‘Wil je mijn huis zien?’ vraagt Eekje. Mats knikt. Eekje rent hard weg en springt handig van de ene op de andere tak. Terwijl zij springt doet zij haar pootjes helemaal wijd. Daardoor krijgt een eekhoorn een velletje tussen de poten en kan die een beetje zweven. Met de staart kan een eekhoorn tijdens de sprong een beetje sturen. Mats gaat Eekje achterna. Mats is nu een eekhoorn en kan nu ook hoog in de bomen rennen en springen. Aan alle pootjes heeft hij best wel lange, scherpe nageltjes. Daarmee kan hij zich goed vasthouden op de takken. ‘Je kunt de staart ook over jouw kop buigen als een parasol tegen de zon of als een paraplu tegen de regen,’ vertelt Eekje. ‘Handig,’ vindt Mats.

Mats mag even in het huisje van Eekje kijken. Hij ziet 3 eekhoorntjes. ‘Hoe lang blijven jouw kinderen hier?’ vraagt Mats. Eekje vertelt dat haar kinderen kaal en blind geboren worden. Na 3 weken zijn ze behaard en na 4 weken gaan de oogjes open. Gedurende 9 weken drinken de jongen melk bij de moeder. Na 3 maanden jaagt moeder haar kinderen weg. Na ongeveer 10 maanden trouwen jonge eekhoorns en krijgen ze ook zelf kinderen. ‘Hoe oud worden eekhoorns?’ vraagt Mats. ‘Als er niets gebeurt worden wij ongeveer 7 jaar oud,’ vertelt Eekje. Toof vertelt dat roofvogels en vossen eekhoorns vangen en opeten. ‘Het gebeurt ook best wel vaak, dat een eekhoorn wordt overreden door een auto als ze de weg oversteken,’ vertelt Toof.

‘Wat eten jullie?’ vraagt Mats. ‘Zaden van bomen eten wij het meest. Ook lusten wij bessen, bladeren, paddenstoelen, insecten, eieren en zelfs jonge vogels. Wij lusten eigenlijk alles,’ knipoogt Eekje. Toof vertelt dat eekhoorns ook eten sparen op diverse plekjes in het bos. Ze begraven het of bewaren het in boomholtes. Als er weinig eten is, dan eten ze uit hun voorraad. Ze eten niet altijd alles op. Zo kan het gebeuren dat uit de zaden nieuwe bomen groeien.

‘Waar is de papa van de eekhoorntjes?’ vraagt Mats. ‘Dat weet ik niet,’ antwoordt Eekje ‘Ik denk hier ergens in het bos. ‘Ik zie de mannen maar één à twee keer per jaar en soms krijg ik van één van hen een dikke knuffel. Eekhoorns leven het liefst alleen.’


‘Waarom heb jij een pet op?’ vraagt Eekje. Mats vertelt dat hij eigenlijk geen eekhoorn is, maar een jongen. ‘Als ik de pet afdoe ben ik hier ineens weg.’ ‘Mag ik die pet ook eens op?’ vraagt Eekje terwijl zij de pet van de kop van Mats trekt. PATS BOEM! Mats is ineens weer thuis bij mama Sharin.


Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.