Peter van der Heijden onderweg tijdens de Ultra Trail Mont Blanc. De Liempdenaar volbracht de monstertocht in de Alpen een tijd van ruim 43 uur. (Foto: eigen collectie).
Peter van der Heijden onderweg tijdens de Ultra Trail Mont Blanc. De Liempdenaar volbracht de monstertocht in de Alpen een tijd van ruim 43 uur. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Liempdse trailrunner Peter rent binnenkort opníeuw 170 kilometer

Algemeen Liempde (c) Nieuws (c) Sport & Gezondheid (c)

Elke week een marathon lopen. Daags erna nog eens 30 kilometer rennen. En op zaterdag een duurloop van een uurtje of vijf. Peter van der Heijden (49) draait er zijn hand niet voor om. De trailrunner uit Liempde heeft een passie voor bijna onmenselijke sportieve uitdagingen. Vorige week voltooide hij de Ultra Trail Mont Blanc (UTMB), een hardloopwedstrijd over 170 kilometer en 10.000 hoogtemeters. ,,Of dit gezond is? Nee! Maar wel kicken!”

Twee weken nadat Van der Heijden in Chamonix volledig uitgeput over de eindstreep van de UTMB kwam, is hij alweer aardig opgeknapt. ,,Ik heb al een paar rondjes gefietst en hier en daar een uurtje hardgelopen. De blaren zijn verdwenen en ook tussen de oren gaat het beter.” De Liempdse trailrunner vertelt dat hij de eerste weken na deze inspanning nog wel op zoek is naar zijn oorspronkelijke energieniveau. ,,Ik heb in de Alpen alle reserves verbrand.”

ALLERHOOGSTE DOEL

Van der Heijden, eigenaar van fysiotherapiepraktijk Fysionova met vestigingen in Liempde, Oirschot en Middelbeers, is oorspronkelijk triatleet. Jaren geleden heeft hij de bakens verzet. ,,Toen ik op reis was in Marokko, zag ik een aanplakbiljet voor de Marathon des Sables, een hardloopwedstrijd over 250 kilometer door de Sahara. Nadat ik die had afgevinkt, ben ik me gaan richten op de UTMB. Die wedstrijd rond het Mont Blanc-massief is het allerhoogste doel dat je in mijn sport kunt bereiken.”

Om mee te kunnen loten voor een startbewijs, moesten in de aanloop hardlooppunten verdiend worden. Zo wordt helder dat een atleet ook daadwerkelijk in staat is deze monstertocht te lopen. ,,Meer dan tienduizend atleten loten voor een van de 2.500 startbewijzen”, aldus Van der Heijden. ,,Als je drie keer bent uitgeloot, mag je de volgende editie meedoen en daarom verscheen ik aan de meet. Eindelijk…” 

OP ADEM KOMEN

De UTMB voert over smalle landweggetjes en hobbelige bergpaden. Start en finish zijn gelegen in Chamonix, waar ‘s avonds om klokslag zes uur het startschot klinkt. ,,Onderweg lopen we niet alleen door de Franse Alpen, maar doorkruisen we ook bergstreken in Italië en Zwitserland”, vertelt Van der Heijden. ,,Omdat ook ‘s nachts gelopen wordt, heeft iedereen in de duisternis een hoofdlamp.”

De uitrusting bestaat naast die hoofdlamp uit twee wandelstokken voor de echte geitenpaadjes. Bovendien gaan thermokleding voor koude nachten en regenkleding in de rugzak, net als een EHBO-setje. ,,Iedereen heeft een rugzak van vier kilo. Tel daar nog eens 1,5 liter water bij op. Onderweg zijn verzorgingsposten waar je kunt eten en drinken én op adem kunt komen.” Lang pauzeren is er trouwens niet bij. Iedereen die meedoet aan de UTMB moet uiterlijk 46 uur en 30 minuten na de start binnen zijn. De winnaar kwam binnen na 20 uur en 45 minuten. ,,Mijn doel was de finish halen. En dat is gelukt”, straalt Van der Heijden. ,,Naast de massastart vond ik ook de finish een kippenvelmoment. Compleet van de wereld ben ik binnengekomen in 43 uur, 38 minuten en 36 seconden. Toptijd? Niet echt, maar dat kan me niets schelen. Ik heb het gehaald. De aanwezigheid van mijn gezin was emotioneel. Zij gunnen me deze passie en dat waardeer ik enorm.”

Van der Heijden blikt graag terug op de zo succesvol verlopen UTMB. ,,Ik begon enigszins gespannen omdat deze wedstrijd het summum voor trailrunners is en elk jaar 40 procent vroegtijdig moet stoppen. Dan weet je dat het zwaar wordt. Onderweg heb ik maar één inzinking gehad en dat kwam door slaaptekort. Op een gegeven moment begon ik zelfs te hallucineren. Na een powernap kon ik weer verder. Eten was de laatste uren lastig. Ik kon niets binnenhouden en liep op soep en cola.”

Thuis in Liempde verloopt het herstel voorspoedig. ,,De eerste dagen doe je niets anders dan slapen, slapen, slapen. En vette hamburgers eten.” Half oktober hoopt Van der Heijden op het Franse vulkaaneiland Réunion - tussen Madagaskar en Martinique in de Indische Oceaan - zijn volgende doel te halen: een tocht over opnieuw 170 kilometer. ,,Als ik die wedstrijd ook voltooi, ben ik de eerste Nederlander die dat binnen één kalenderjaar flikt. Het kriebelt dus alweer om naar Réunion te gaan.”


OP DE FOTO: Peter van der Heijden onderweg tijdens de Ultra Trail Mont Blanc. De Liempdenaar volbracht de monstertocht in de Alpen een tijd van ruim 43 uur. (Foto: eigen collectie).