Van links naar rechts: Marjolein Krijger, Peter Siebrands, Ien van Gemert en Renée van Oploo overleggen over de expositie in het pand aan de Rechterstraat 26. Siebrands is net als Krijger en Van Gemert lid van Kunstlicht99. (Foto: Hans van Doorn).
Van links naar rechts: Marjolein Krijger, Peter Siebrands, Ien van Gemert en Renée van Oploo overleggen over de expositie in het pand aan de Rechterstraat 26. Siebrands is net als Krijger en Van Gemert lid van Kunstlicht99. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van DOP DE FOTO: oorn

Kunstenaarsvereniging toont Veerkracht

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Veerkracht, dat is het motto van de expositie die kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 binnenkort houdt. Op 17, 18, 19 en 24, 25 en 26 september is in het winkelpand Rechterstraat 26 een gevarieerd scala aan werken te zien. De ruimte is enorm, dus Kunstlicht pakt uit met 21 exposanten.

De tentoonstelling is op de vrijdagen 17 en 24 september te bezichtigen van 17.00 tot 21.00 uur en op de overige dagen van 13.00 tot 17.00 uur. 

Ien van Gemert en en Marjolein Krijger zijn lid van Kunstlicht99. Zij nemen deel aan de tentoonstelling. Van Gemert: ,,Ik heb lang aan allerlei projecten in binnen- en buitenland gewerkt. Veelal met groepen. Nu ben ik terug in mijn atelier. Ik houd me onder andere bezig met aquarelleren en keramiek en heb al een heel servies gedraaid. Dat ambacht heb ik jaren geleden in Wales geleerd en als je het eenmaal in de vingers hebt, raak je het niet kwijt. Ik beschouw de terugkeer naar de basis als veerkracht. Ik toon een schilderij van vroeger, maar ook werk van nu.”

Krijger is illustrator van kinderboeken. Tijdens de expositie presenteert ze creaties van karton. ,,Daar werk ik graag mee, ik vind het heel fijn materiaal.” Ze roemt de ruimte waar de tentoonstelling gehouden wordt. ,,Een groot pand, van Arjen Witteveen. Hij draagt onze vereniging een warm hart toe. We zijn weer zichtbaar, dat is fijn. Doordat we al jaren geen eigen onderkomen meer hebben, is Kunstlicht99 niet zo in beeld. Zo’n expositie brengt daar verandering in.”

YAFF

Niet alle exposanten zijn lid van de Boxtelse vereniging van professionele kunstenaars. Renée van Oploo maakt deel uit van Young Artists Feed Forward (YAFF), een collectief van jonge mensen met Boxtel als uitvalsbasis. Van Oploo: ,,Ik kom uit Boxtel en heb hier mijn atelier, vandaar. Wij gaan op min of meer theatrale wijze in op participatie. Wat houdt dat nu in, heb je daadwerkelijk invloed of lijkt dat maar zo. Zulke kwesties stellen wij op een kunstzinnige manier aan de orde. Daar proberen we publiek bij te betrekken.”

Het idee voor een performance over participatie komt voort uit bankjes in Boxtel. Van Oploo: ,,’Werk je mee, dan zit je goed’ luidt de boodschap op de banken. Maar wat betekent dat nou en klopt dat wel? Daar gaan we mee aan de slag. Wat eruit komt, blijkt tijdens de tentoonstelling.” 

OP DE FOTO: Marjolein Krijger, Peter Siebrands, Ien van Gemert en Renée van Oploo (vlnr) overleggen over de expositie in het pand aan de Rechterstraat 26. Siebrands is net als Krijger en Van Gemert lid van Kunstlicht99. (Foto: Hans van Doorn).