Een gedeelte van het eigentijdse bouwpakket waar leerlingen van het Baanderherencollege een noodlokaal van maken. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Een gedeelte van het eigentijdse bouwpakket waar leerlingen van het Baanderherencollege een noodlokaal van maken. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Baanderherencollege groeit uit zijn jasje

Algemeen Selissenwal (c) Nieuws (c)

Het leerlingenaantal van het Baanderherencollege (BHC) zit al jaren in de lift. Positief nieuws, want dit betekent dat de Boxtelse vmbo-school, met ook een afdeling voor praktijkonderwijs, in trek is. Alleen loopt het gebouw tegen zijn grenzen aan. Om alle lessen te kunnen geven, is inmiddels een noodlokaal geplaatst en het is niet uitgesloten dat er in de toekomst meer nodig zijn.

Volgden in 2017 nog 857 leerlingen onderwijs op het BHC, nu zijn dat er 1.142. Jan-Willem van den Berg, directeur onderwijs van het BHC, legt uit: ,,We hebben alle mogelijke interne verbouwingen en verschuivingen al uitgevoerd. Er is meer ruimte nodig. Vandaar een extra theorielokaal op het binnenterrein van de school. Indien noodzakelijk kan er nog een bovenop gezet worden.”

GEHUURD

De unit is gehuurd en kan te zijner tijd weer weggehaald worden. Van den Berg: ,,We verwachten dat we een jaar of vijf extra ruimte nodig hebben. Daarna is het gebouw vermoedelijk weer toereikend.”  Volgens de onderwijsdirecteur krimpt deze regio namelijk, het inwonertal daalt en dat heeft op termijn ook zijn weerslag op het BHC, denkt hij. ,,Momenteel groeien we tegen de trend in. We bieden kennelijk onderwijs aan dat een brede groep jongeren aanspreekt.”

NIET VERHUIZEN

De gedachte aan verhuizen speelt niet, stelt Van den Berg. ,,Ons schoolgebouw is van oorsprong niet voor praktijkonderwijs gebouwd en juist daarvoor is veel plaats nodig, maar we redden het met tijdelijke eenheden. We beginnen dit schooljaar met één exemplaar, eventueel huren we er nog een en we zijn zelf een derde aan het bouwen.” Verhuizen zou ook geen sinecure zijn. Een nieuw pand neerzetten is kostbaar, een bestaand onderkomen vinden en geschikt maken een complexe opgave.

Het derde ‘noodlokaal’ waar BHC op termijn over kan beschikken, is heel speciaal, want het is min of meer een houten bouwpakket. Duurzaam, energiezuinig en deels van materialen uit de streek. De onderdelen passen letterlijk als puzzelstukjes in elkaar. Van den Berg: ,,Een heel interessant project voor techniekleerlingen. Zij construeren het zelf.” Het is gebaseerd op woningen van de toekomst: klein, betaalbaar en van herbruikbare materialen. ,,Als dit bouwwerk af is, kunnen we het ook gebruiken voor lessen.”