Boxtelaar Geert van de Veer liep tweeënhalf jaar geleden al rond met het idee voor De Plaetse. Nu lijkt het er dan toch van te komen.
Boxtelaar Geert van de Veer liep tweeënhalf jaar geleden al rond met het idee voor De Plaetse. Nu lijkt het er dan toch van te komen. Foto: Albert Stolwijk

De Plaetse: ‘Samen gas geven en laten zien wat kan’

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

,,Het werd mij binnen Herenboeren Nederland wel eens verweten dat ik Boxtel als locatie voortrok in onze planvorming. Tsja, ik kom hier natuurlijk vandaan. Maar inmiddels ziet de rest van het bestuur ook dat deze plek een frisse start verdient”, vertelt Geert van der Veer op het terras van De Kleine Aarde. Hier gaat de komende jaren veel veranderen door de plannen voor De Plaetse Zuid. Maar een champagnefles opentrekken is er nu nog niet bij...

Van der Veer is initiatiefnemer van de Herenboeren en een van de grondleggers van het onlangs gepresenteerde plan voor de nieuwe invulling van De Kleine Aarde onder de (voorlopige) noemer De Plaetse Zuid. Het idee voor een podium voor het voedselsysteem van morgen vormde zich tweeënhalf jaar geleden al in zijn hoofd en met alle samenwerkende partners is er veel over gesproken. Op uitnodiging van stichting De Kleine Aarde is het balletje verder gaan rollen en werd het terrein aan het Klaverblad een serieuze optie om met het initiatief te starten. 

Natuurlijk speelt trots ook een rol bij Van der Veer, maar die was nooit leidend. ,,Dat we hier in ‘mijn’ Boxtel mogelijk aan de slag gaan, is erg mooi. We blijven in hetzelfde gedachtegoed van De Kleine Aarde, maar trekken het naar de huidige tijd. De noodzaak voor verandering wordt nu veel breder gedragen als in de jaren zeventig. We gaan opnieuw pionieren, maar het is nu wel echt tijd om gas te gaan geven en te laten zien wat er allemaal kan.”

OPNIEUW UITVINDEN

Wat gaat er nu exact gebeuren op het voormalige ecopark? Omwonenden kregen hier vorige week al uitleg over, maar Van der Veer legt het graag nog een keer uit: ,,We moeten ons voedselsysteem opnieuw uitvinden. Dat gaan we niet doen door zelf iets uit te vinden en dit boeren te leren. Maar we gaan juist samen met hen én met burgers, wetenschappers en mensen uit de kunst- en cultuursector op zoek naar oplossingen. Wij weten ook nog niet hoe de toekomst er uit gaat zien, maar door echt de handen uit de mouwen te steken, komen we uiteindelijk tot nieuwe manieren van voedsel verbouwen en verdelen.” 

Vanuit de praktijk wil Van der Veer zich focussen op een voedselsysteem dat zowel natuurgedreven als sociaal verbonden en economisch gedragen is. ,,Ook technische oplossingen zullen we meenemen”, aldus de Boxtelse Herenboer. 

KLOOF VERKLEINEN

Door naast boeren ook andere groepen bij het veranderproces te betrekken, moet de kloof tussen voedselproducent en -consument ook kleiner worden. Burgers kunnen bijvoorbeeld lid worden van de vereniging. Van der Veer: ,,DKA wordt voor hen straks als een soort bezoekerscentrum zoals die van Natuurmonumenten, maar dan voor uitstapjes naar boerenbedrijven.” Wetenschappers zoeken naar mogelijke nieuwe manieren om gewassen te verbouwen of technieken toe te passen en kunstenaars bekijken de materie weer vanuit een heel ander perspectief. ,,We denken dan ook aan het organiseren van een Maand van het Voedsel, waar bijvoorbeeld cabaretiers bezoekers een spiegel voorhouden en we samen in debat gaan over het onderwerp.” 

OVERTUIGD

De plannen voor De Plaetse werden in het Boxtelse college van B en W met open armen ontvangen. Vorige week werden ook omwonenden op de hoogte gebracht. Daar was nog wel wat argwaan. Van der Veer: ,,En dat is terecht, zij hebben de afgelopen tien jaar hier veel partijen zien komen en gaan. Maar wij willen een goede buur zijn en gaan dan ook in gesprek met de omgeving. Maandag 13 september is er daarom nog een bijeenkomst.”

Van der Veer ook houdt echter nog wel een slag om de arm. ,,Ik geloof hier echt 100 procent in en ben er ook van overtuigd dat het gaat lukken. Maar er is nog wel een voorbehoud op financiering. Voor ons zijn er een aantal belangrijke momenten: de eerste is 5 oktober, als de gemeenteraad over het voorstel stemt. Daarna het tekenen van het koopcontract. Pas als de handtekeningen staan, kan bij mij de kurk van de fles. En echt feest vieren doen we als hier het lintje wordt doorgeknipt.”

OP DE FOTO: Boxtelaar Geert van de Veer liep tweeënhalf jaar geleden al rond met het idee voor De Plaetse. Nu lijkt het er dan toch van te komen. (Foto: Albert Stolwijk).