MuBo-voorzitter Willem van Vossen bedient een van de tien touchscreens waarmee bezoekers van het Boxtelse museum achtergrond informatie kunnen opdiepen.
MuBo-voorzitter Willem van Vossen bedient een van de tien touchscreens waarmee bezoekers van het Boxtelse museum achtergrond informatie kunnen opdiepen. Foto: Hans van Doorn

MuBo gebruikte coronatijd voor grootse herinrichting van vaste collectie

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Een actieve groep van zo’n dertig vrijwilligers van MuBo, het museum dat de historie van Boxtel in beeld brengt, hebben in negen maanden coronastilte niet met de armen over elkaar gezeten. In totaal werden vijfduizend manuren gevuld om de vaste collectie compleet opnieuw in te richten, te verlichten én te verbeteren. Het karwei is op een haar na afgerond. 

Ze glimmen van trots, de vier bestuursleden van MuBo. Eindelijk kunnen ze het resultaat laten zien van een omvangrijke herinrichting. ,,De doelstelling om vóór Open Monumentendag alles afgerond te hebben, is gehaald”, aldus voorzitter Willem van Vossen. Zaterdag 11 september ontvangt MuBo dan ook voor het eerst dit jaar publiek. 

,,Dankzij tien digitale touchscreens en diverse visuals aan de wanden, kunnen we bezoekers veel meer informatie bieden. Daarnaast zijn vitrines en andere expositiemateriaal vernieuwd. En, last but not least, we hebben ons verlichtingsplan volledig aangepast. De grote tl-buizen gaan niet meer aan, maar mede dankzij in kleur verstelbare led-lampen komen alle objecten veel mooier tot hun recht”, vertelt Van Vossen tijdens een rondleiding over de twee tentoonstellingszalen op de eerste en tweede verdieping van het museum. 

90.000 EURO

MuBo is sinds zeven jaar gevestigd in de voormalige onderwijsvleugel van Sint-Ursula, een voormalig nonnenklooster aan de Baroniestraat. In elk geval tot 2028 kan het museum over de huidige ruimten beschikken. In dat jaar loopt het huurcontract af dat de gemeente sloot met woonstichting Joost, de eigenaar van het pand. Met de herinrichting was ruim 90.000 euro gemoeid, weet penningmeester Hans van Dijk. De investering werd mogelijk dankzij subsidies van diverse cultuurfondsen én door de eigen spaarrekening aan te spreken. 

Op de plek waar tot de millenniumwisseling havo-scholieren hun lessen volgden, worden - geordend in negen thema’s - tal van voorwerpen aan het publiek getoond die van belang zijn voor de historie van Boxtel. En daarbij put MuBo niet alleen uit eigen verzameling; er zijn ook objecten te zien van andere lokale collecties. 

IN BRUIKLEEN

Cees Meijs, die sinds dit jaar de huisvestingszaken van MuBo coördineert, wijst op drie houten planken tegen de wand, veilig afgeschermd door een plaat plexiglas. ,,Zo’n tweeduizend jaar oud. Ze maakten deel uit van de wanden van een Romeinse put die archeologen op Munsel aantroffen. De planken waren voorheen in het Oertijdmuseum te zien, maar we hebben ze in bruikleen gekregen. Dat geldt ook voor objecten uit het Wasch- en Strijkmuseum van Bernard Vekemans.”

Mede ingegeven door de coronapandemie is de vernieuwde opstelling van de collectie ruimer dan voorheen. En dus zijn ook wat minder voorwerpen te zien, maar dat valt geenszins op. In totaal omvat de vaste expositie achthonderd items en die zijn tijdens de gedwongen sluiting allemaal geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Daardoor zijn ze ook online terug te vinden op www.brabantserfgoed.nl. ,,Toch zijn we er daarmee nog niet”, benadrukt secretaris Rob Margry. ,,In ons depot ligt nog zo’n zelfde aantal en waarschijnlijk wel meer. Daar ligt dus nog een schone taak.”

De gemeentelijke herindeling waarbij het dorp Esch sinds 1 januari bij de gemeente Boxtel werd gevoegd, zorgt ook voor enkele nieuwe, oude attributen in MuBo. Zo is de Essche vitrine uit het raadhuis van de voormalige gemeente Haaren nu in het plaatselijke museum te zien, compleet met onder meer de ambtsketting en raadshamer uit de tijd dat Esch nog zelfstandig was. 

WISSELEXPOSITIE

Op de begane grond werd deze week de nieuwe wisselexpositie ‘Pelgrimage’ ingericht, met werken van het voormalige Boxtelse kunstenaarsechtpaar Stephan van den Thillart en Annelies van Rijn. Zij wandelden zevenduizend kilometer vanuit hun huidige woonplaats Berghem naar Italië en terug. Hun creaties zijn vanaf komende zaterdag tot en met begin november te zien in MuBo. Bovendien worden zaterdag in het museum aan de Baroniestraat drie lezingen gegeven in het kader van Open Monumentendag. Meer informatie hierover is elders in deze krant te vinden. 

OP DE FOTO’S: MuBo-voorzitter Willem van Vossen bedient een van de tien touchscreens waarmee bezoekers van het Boxtelse museum achtergrond informatie kunnen opdiepen. Op de andere foto’s is de nieuwe inrichting van de collectie te zien. (Foto’s: Hans van Doorn). 

Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.
Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.
Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.
Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.
Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.
Een van de nieuwe expostiemeubels die vrijwilligers van MuBo de voorbije maanden maakten.
Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.
Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.
Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.
Museum MuBo investeert fors in vernieuwing vaste expositie.