Jan de Leeuw als de goede landeigenaar Boaz en Laurien Broeders als Ruth, de vrouw die met haar schoonmoeder naar Bethlehem vertrekt. In de tijd waarin dit Bijbelverhaal zich afspeelt, is Bethlehem nog niet bekend als de stad waar volgens christenen Jezus geboren is. Dat gebeurt pas vele eeuwen later. (Foto: Myrthe Roth).
Jan de Leeuw als de goede landeigenaar Boaz en Laurien Broeders als Ruth, de vrouw die met haar schoonmoeder naar Bethlehem vertrekt. In de tijd waarin dit Bijbelverhaal zich afspeelt, is Bethlehem nog niet bekend als de stad waar volgens christenen Jezus geboren is. Dat gebeurt pas vele eeuwen later. (Foto: Myrthe Roth). Foto: Myrthe Roth

Drie Boxtelse zussen samen op de planken in musical Ruth

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Ruth – De Familiemusical. De productie had voor Laurien (23), Clara (19) en Elke (14) Broeders geen betere titel kunnen dragen. De drie Boxtelse jonge vrouwen zijn namelijk zussen en schitteren alle drie in het stuk. De première is zondag 19 september in Maasport Sport & Events in Den Bosch.

Laurien, de oudste van de drie zussen, vertolkt niet zomaar een rol, ze speelt Ruth, de vrouw om wie het verhaal draait. Bij wie thuis is in het Oude Testament is waarschijnlijk al een lichtje gaan branden: Ruth is de titel van een Bijbelboek en het verhaal van een sterke vrouw. Laurien: ,,Ruth kiest haar eigen weg. Ze is krachtig.”

Met een beetje fantasie zijn er parallellen met deze tijd te trekken. Ruth vertrekt uit haar vaderland om elders een nieuw leven op te bouwen. Ze vergezelt haar schoonmoeder die op haar beurt jaren eerder vanwege een hongersnood moest vluchten en nu terugkeert naar haar geboortegrond. Anno 2021, ontvluchten dagelijks mensen huis en haard, vanwege honger, oorlog of armoede.

De twee Bijbelse vrouwen rapen de aren die de maaiers hebben laten liggen om aan eten te komen. Wanneer Ruth de sympathieke landeigenaar Boaz ontmoet, gloort er nieuwe hoop.

ENORME EER

De productie beschikt over een dubbele cast. Laurien: ,,Sanne van Pampus en ik spelen afwisselend de hoofdrol. Ik mag de première voor mijn rekening nemen, dat vind ik een enorme eer.” Haar twee zussen maken deel uit van de dansgroep in de musical. ,,Ze zingen ook, maar hebben geen spelende rol”, weet Laurien. 

Zijzelf duidelijk wel, de Boxtelse sopraan nam een paar extra zanglessen om alle melodieën zo mooi mogelijk te kunnen vertolken.

De musical werd eerder uitgevoerd in Oostenrijk, door andere acteurs, en was daar een groot succes. Ook de Nederlandse cast van maar liefst honderd personen, hoewel niet samengesteld uit professionals, streeft een zo hoog mogelijk niveau na.

KISI Nederland presenteert de theatervoorstelling. Deze organisatie is een rooms-katholieke beweging waarbinnen kinderen en jongeren zich bezighouden met liederen en musicals. 

Na de eerste opvoering in Den Bosch is Ruth - De Familiemusical zaterdag 25 september in Aalsmeerderbrug en op zaterdag 2 oktober in Veenendaal te zien. Uitvoeringen in andere plaatsen staan voor begin 2022 in de planning. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.ruth-musical.org. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

OP DE FOTO: Jan de Leeuw als de goede landeigenaar Boaz en Laurien Broeders als Ruth, de vrouw die met haar schoonmoeder naar Bethlehem vertrekt. In de tijd waarin dit Bijbelverhaal zich afspeelt, is Bethlehem nog niet bekend als de stad waar volgens christenen Jezus geboren is. Dat gebeurt pas vele eeuwen later. (Foto: Myrthe Roth).

Boxtelse zussen Broeders zingen in Bossche musical Ruth.
Kleurrijke groepsscène, in de Oostenrijke productie. Die toerde in 2017 langs theaters in het Alpenland van Mozart en Haydn. (Foto: Sabine Proetsch, KISI Oostenrijk).
Vrouwen op de markt in Bethlehem. De stad ligt op een steenworp afstand van Jeruzalem en gaat tegenwoordig schuil achter een hoge muur met prikkeldraad. Toeristen trekken erheen vanwege de Bijbelse geschiedenis, maar dan vooral die uit het Nieuwe Testament. (Foto: Sabine Proetsch, KISI Oostenrijk).
Boxtelse zussen Broeders zingen in Bossche musical Ruth.