Het verkeer is hier bar en wij zijn boos. Protest in 2019 tegen de verkeersdrukte op de Baroniestraat. (Foto: Henk van Weert).
Het verkeer is hier bar en wij zijn boos. Protest in 2019 tegen de verkeersdrukte op de Baroniestraat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

Stelling van de week: eenrichtingsverkeer is de beste manier om de Baroniestraat te ontlasten

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Boxtel Over Wegen (c)

De verkeersdrukte op de Baroniestraat heeft al meermalen tot protest geleid. De gemeente Boxtel en bewonerswerkgroep Baroniestraat Bar en Boos hebben vier tijdelijke oplossingen opgesteld. Eenrichtingsverkeer in een deel van de Baroniestraat heeft de voorkeur van de werkgroep.

,,De vakantie is voorbij, de drukte is weer begonnen”. Frank Geurtz woont in de Baroniestraat en ijvert als lid van de werkgroep Bar en Boos voor een oplossing die het verkeer in de oost-westas moet verminderen. In overleg met de gemeente zijn vier scenario’s opgesteld, die tijdens een informatieavond op 27 september aan de orde komen. Opvallend detail: de uitnodiging eindigt met een groet van het college van B en W. Van de gemeente Sint-Michielsgestel.

De bijeenkomst is toch echt in de Boxtelse raadszaal. Die is open vanaf 19.30 uur, het programma begint om 20.00 uur. Er zijn maximaal vijftig mensen welkom, om anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. Aanmelden is dan ook noodzakelijk, dit kan via baroniestraat@mijngemeentedichtbij.nl..

Bar en Boos en Boxtel schetsen meerdere scenario’s: het afsluiten van de Breukelsestraat voor autoverkeer ter hoogte van de brug over het Smalwater, dus vlakbij de Tongersestraat; eenrichtingsverkeer op de Baroniestraat van de Annastraat tot de Molenstraat of eenrichtingsverkeer op de Breukelsestraat en de Baroniestraat van de Tongersestraat tot de Annastraat. En nog een optie: geen maatregelen treffen.

Geurtz: ,,Het gaat om tijdelijke aanpassingen, tot de dubbele spoorwegovergang gesloten is, dan verdwijnt de functie van de Baroniestraat als verbinding tussen het dorp en bedrijventerrein Ladonk en neemt de verkeersdruk als vanzelf af.”

EENRICHTING

Hoewel tijdens de informatieavond alle mogelijke oplossingen aan bod komen, heeft de werkgroep een voorkeur. Geurtz: ,,Wij vinden eenrichtingsverkeer op de Breukelsestraat en de Baroniestraat van de Tongersestraat tot de Annastraat de beste optie. Dit betekent dat gemotoriseerd verkeer wel vanaf bedrijventerrein Ladonk via de Tongersestraat richting Baroniestraat mag rijden, maar omgekeerd niet.”

Die oplossing lijkt met name in de ochtend voor minder auto’s in de Baroniestraat te zorgen. Geurtz: ,,We hopen op een reductie van 20 tot 40 procent.”

Waar op de ene plek auto’s verdwijnen, neemt op de andere de drukte toe. Dat ziet de werkgroep ook. Geurtz: ,,We willen de pijn verdelen. In de Baroniestraat is het nu geen doen. We hebben al vaker aan de bel getrokken. Er moet iets gebeuren.”

Die mening deelt Guus Bastings met Geurtz. Ook hij ziet dat de Baroniestraat dagelijks veel auto’s te verwerken krijgt. Bastings volgt ontwikkelingen op het gebied van verkeer in Boxtel op de voet en heeft zich al aangemeld voor de informatieavond. Hij is niet overtuigd van tijdelijke maatregelen zonder een compleet verkeersplan als basis. ,,Ik schrik toch wel van de geschetste scenario’s. Er is geen totaalplan. Voorwaarde voor sluiting van de dubbele overweg is de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) als ontsluiting van het bedrijventerrein. Die is er echter nog niet. Verschuift het probleem niet door eenrichtingsverkeer?”

Als er gekozen wordt voor het voorkeursscenario van de werkgroep, dan kiezen mogelijk meer automobilisten voor de Van Hornstraat en de Eindhovenseweg om Ladonk te bereiken. Om sluiproutes te voorkomen, geeft Geurtz aan, is het van belang om bij de keuze voor eenrichtingsverkeer in een deel van de Baroniestraat, dit  ook in te voeren op de doorsteken tussen de Annastraat en de Van Hornstraat.

Het invoeren van welk scenario dan ook lukt niet meer dit jaar, weet de betrokken Boxtelaar. ,,Er moet bepaald worden welke oplossing het meest geschikt is. Vervolgens komt het plan bij de gemeenteraad terecht, daar gaat allemaal tijd overheen. Eventuele maatregelen volgen in 2022. Tenzij de metingen die binnenkort worden uitgevoerd uitwijzen dat de luchtkwaliteit in de Baroniestraat zo slecht is, dat acute actie noodzakelijk is.”

SLUITING OVERWEG

Werkgroep Bar en Boos luidde meermalen de noodklok richting gemeente Boxtel. In november 2020 leidde inspraak in een gemeenteraadsvergadering tot een unaniem aangenomen motie. De raad riep B en W op de verkeersdruk op de Baroniestraat, Mgr. Wilmerstraat en Vicaris van Alphenlaan te verminderen. Het balletje ging rollen en nu lijkt er actie op til. Geurtz: ,,We sorteren hiermee voor op de sluiting van de dubbele overweg. Die staat gepland in 2025. Of dat haalbaar is, weet ik niet, maar ik ben ervan overtuigd dat hij binnen enkele jaren dicht is.”

OP DE FOTO: Het is bar en wij zijn boos. Protest in 2019 tegen de grote verkeersdrukte op de Baroniestraat. Er wordt nu aan een tijdelijke oplossing gewerkt. (Foto: Henk van Weert).