Afbeelding
Foto: Samuel Hovener-Lana van Beijsterveldt

Boxtel opent nieuw cultureel seizoen tijdens Culturale

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Ja, er zijn wat beperkingen, maar de organisatie van de Culturale kijkt liever naar wat wèl mogelijk is tijdens de seizoensopening. ,,Daarbij komen een aantal zaken bij elkaar, zoals de Preview van Podium Boxtel die normaal gesproken in het voorjaar plaatsvindt”, laat medeorganisator Paul van Alphen weten. Zaterdag 18 (Culturale) en zondag 19 september (Bockesprongen) komt de cultuurliefhebber aan zijn of haar trekken in het Boxtelse centrum.

Corona, het is een vies woord geworden voor theatermakers- en organisaties. Na ieder sprankje hoop volgde de afgelopen maanden vaak al snel weer teleurstelling. Toch is er steeds meer mogelijk, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het bestuur van Culturale heeft de handdoek niet in de ring gegooid en alsnog een programma samengesteld dat past binnen de geldende maatregelen. Nu is het de beurt aan de bezoeker. ,,Mensen willen er weer op uit, naar een (theater)voorstelling of tentoonstelling. Tijdens de Culturale van dit jaar vragen we extra aandacht voor kunst en cultuur. We blijven daarom niet alleen in Podium Boxtel, maar betrekken er ook het centrum bij”, vertelt Van Alphen. Hij vervolgt: ,,Zo zijn we eigenlijk de Uitmarkt (de Amsterdamse opening van het culturele seizoen - red.) van Boxtel, maar dan in het klein.”

PRAAT

Op verschillende momenten en diverse locaties zijn er 18 september culturele uitspattingen te beleven. Dat start al in de ochtend om 10.30 uur met het tv-programma Praat, een samenwerking tussen Bibliotheek Boxtel en stichting Brabants Centrum. De talkshow is live bij te wonen in Podium Boxtel, maar wordt ook uitgezonden via Omroep Dommelland. Diverse gasten praten over de rol van kunst en cultuur in de Boxtelse samenleving (zie artikel elders in deze krant).

Tussen 14.00 en 17.00 uur is er entertainment op de Markt, al is live muziek dan nog niet toegestaan (een dag eerder, vrijdag 17 september, is er een nieuwe coronapersconferentie, maar eventuele maatregelen gelden pas vanaf maandag 20 september). Van Alphen: ,,We zijn als organisatie gaan kijken naar wat wel mogelijk is: dat zijn kinderactiviteiten en straattheater. Dat hebben we dan ook doorgezet met op de Markt onder meer een dj-workshop van Jip van Krieken en acts van Boxtheater en Berry Knapen.” 

Daarnaast is de expositie van Kunstlicht99 te zien in het pand aan de Rechterstraat 26. De kunstenaars van dit collectief tonen hun werken onder het motto ‘veerkracht’ (zie artikel hieronder).

Op hetzelfde moment start in Podium Boxtel de kindervoorstelling Kikker, naar de creatie van Max Velthuijs. Deze vrolijke musical duurt drie kwartier en kaartjes kosten vijf euro.

PREVIEW EN BANDS

Na het middagprogramma is er ook in de avond nog het een en ander te beleven in Podium Boxtel. Vanaf 20.00 uur krijgen bezoekers een voorproefje van het theaterprogramma in dit nieuwe seizoen. ,,Hiermee halen we een stukje van onze geannuleerde Preview terug. De Liempdse presentator Arthur Brands praat de avond aaneen en een tweetal cabaretiers uit de Lammerentour geven alvast een voorproefje. Na de pauze zijn er nog optredens van de bands AkoeChique en Remember Buffalo”, geeft Van Alphen aan.

In de pauze en na afloop kunnen bezoekers kaarten kopen voor de voorstellingen die later dit seizoen op de planken staan van Podium Boxtel. Voor deze avond kosten de kaartjes ook vijf euro, maar hier zit nog een gratis drankje bij. Omdat er slechts 85 personen in de zaal mogen zitten vanwege de nog geldende coronamaatregelen, raadt Van Alphen aan snel te bestellen. ,,Natuurlijk balen we ervan dat we niet op de maximale capaciteit kunnen draaien, hopelijk is dat vanaf 20 september wel weer mogelijk, ook al is het dan met toegangscontrole.”

De activiteiten op de Markt zijn gratis toegankelijk. Voor de betaalde voorstellingen in Podium Boxtel zijn de kaarten verkrijgbaar via de website: www.podiumboxtel.nl. 

OP DE FOTO: Remember Buffalo heeft Boxtelse roots en speelt muziek van R.E.M. en The Tragically Hip. Zaterdag 18 september luistert de band de Culturale op. (Foto: Samuel Hovener-Lana van Beijsterveldt).