Het driemanschap dat verantwoordelijk is voor de inhoud van het jubileumboek. Voor de tekst tekenden Ton Bastings (links) en Jacques Joosten (midden). Beide auteurs konden voor het complete beeldmateriaal terugvallen op de medewerking van Piet van Oers. (Foto: Peter de Koning).
Het driemanschap dat verantwoordelijk is voor de inhoud van het jubileumboek. Voor de tekst tekenden Ton Bastings (links) en Jacques Joosten (midden). Beide auteurs konden voor het complete beeldmateriaal terugvallen op de medewerking van Piet van Oers. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Leden hockeyclub MEP vangen eigen sporthistorie in jubileumboek

Algemeen Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Hockeyclub MEP (Mea Est Pila, Latijn voor ‘Mij is de bal’) grijpt de start van de nieuwe competitie aan om een jubileumboek te presenteren. De vereniging bestond in december 2020 immers negentig jaar. ,,Met 288 ingebonden pagina’s en een kleine driehonderd illustraties is het een standaardwerk geworden”, glundert Ton Bastings. Samen met Jacques Joosten begon hij een kleine twee jaar geleden aan de klus. ,,Het boek is vier keer zo dik geworden dan was voorzien...”

MEP 90 jaar! - Prestaties, Plezier en Hofleverancier. Zo luidt de titel van het jubileumboek waarvoor het idee ontstond op het terras van bar Becoloth. De band Encore vertolkte er begin juli 2018 Franse chansons en de sfeer was uitgelaten. Omdat in die band MEP-lid Henk de Windt speelt, bevonden zich onder het publiek tal van oude hockeyvrienden. ,,Waaronder voorzitter Peter Langenhuijsen. Die zat op zijn praatstoel en vertelde over de naderende jubileumdatum.” 

Door de opmerking van de MEP-preses opperde Joosten spontaan om een boek te maken. ,,En dat gaan we samen doen, Ton”, vertelt Bastings, al vele jaren de trouwe clubcorrespondent die de hockeyverslagen voor Brabants Centrum schrijft. ,,Zo’n boek uitbrengen past wellicht beter bij een eeuwfeest, maar daar wilden wij niet op wachten”, merkt Bastings op. Joosten vult aan: ,,Nu leven nog mensen die de oprichters kenden en namen van personen op oude foto’s kunnen oplepelen. Of dat over tien jaar nóg zo is, moet je maar afwachten.” 

KWALITEIT VOOROP

Op dat zonovergoten terras rolden al meteen tientallen ideeën over tafel, maar over één ding waren de initiatiefnemers het snel eens. Het moest een écht boek worden: veel tekst, veel foto’s en veel pagina’s. Maar bovenal: kwaliteit. 

Wie denkt dat het tweetal meteen aan de bak ging, heeft het mis. Pas na ruim een jaar ging het project aan het rollen. De twee auteurs kregen daarbij hulp van De Windt als procesbewaker en Lisette de Veer zorgde voor alle randvoorwaarden.

Zestig, zeventig pagina’s zouden toch wel gevuld moeten worden. Maar al schrijvende bleek dat snel een miscalculatie. In korte tijd werd duidelijk dat het boek zeker 150 pagina’s zou gaan tellen. 

,,Een enorme last viel van onze schouders toen we Piet van Oers bereid vonden om de illustraties voor zijn rekening te nemen. Maar dat zorgde er uiteindelijk wel voor dat de omvang nog groter werd”, grinnikt Joosten. Als oud-directeur/hoofdredacteur van deze krant hoefde Van Oers niet lang na te denken toen hij door de twee auteurs werd gevraagd om mee te helpen. Dat hij vijftien jaar geleden samen met Bastings een extra jubileumkatern voor Brabants Centrum maakte toen de Boxtelse hockeyclub het 75-jarig bestaan vierde was mooi meegenomen.  

FOTO’S MET VLEKKEN

Van Oers scande tal van oude foto’s én maakte nieuwe portretten van MEP-leden, waaronder de nog levende oud-voorzitters, die in het boek herinneringen ophalen. ,,Dat inscannen was één, maar er waren ook diverse foto’s die behoorlijk opgekalefaterd moesten worden. Bijvoorbeeld omdat er koffievlekken op zaten”, zegt Van Oers. 

De kwaliteit van andere prenten was ronduit slecht. Zoals die van Jos Jilesen, de eerste hockeyinternational van MEP. ,,Vanaf haar ouderlijke woning op Boseind rijdt ze eind jaren zestig met haar scootertje naar de centrale training van Oranje. Die foto móest natuurlijk in het boek, maar het vergde wel wat kruim om het beeld toonbaar te maken. Toch is het gelukt”, glundert de fotograaf en beeldredacteur van het jubileumboek. 

Naast het clubarchief, konden Bastings en Joosten putten uit diverse plakboeken die leden door de jaren bijhielden. Bovendien werden alle jaargangen van Brabants Centrum nagevlooid om artikelen over de hockeyclub boven water te krijgen. Want lang niet alles bleek bewaard. 

ONBEKEND CLUBLIED

Tijdens hun speurtocht kwam het tweetal onverwachte dingen tegen. ,,Zoals de tekst van een vooroorlogs clublied. Had niemand ooit van gehoord, maar stond wel afgedrukt in de krant”, lacht Bastings. Trots is hij erop dat alle namen van een groepsfoto met alle 47 leden uit 1935 werden achterhaald. Een van de grootste klussen was volgens Bastings het selecteren van wat wel en wat niet in het boek zou komen. Want het zijn dan wel 288 pagina’s geworden, maar dat betekent niet dat je alles en iedereen kunt benoemen.”

Door hun speurwerk is voor de twee auteurs duidelijk geworden dat MEP vandaag de dag een vitale club is. ,,Met een kleine duizend leden, financieel gezond, volop jeugdig talent en met heel veel vrijwilligers in de bestuurlijke en technische organisatie. MEP staat als een huis”, zegt Joosten. Bastings is het met hem eens. Er is echter één ‘maar’: ,,De twee vaandelteams spelen in de eerste klasse en dat is echt onder onze stand. Kijk, meedoen in de hoofd- of promotieklasse is niet reëel. Daarvoor is MEP te klein. Maar de landelijke overgangsklasse móet haalbaar zijn.”

De woorden Prestaties, Plezier en Hofleverancier in de boektitel verwijzen onder meer naar sportieve hoogtepunten uit het verleden en naar MEP-leden die nationaal en internationaal van zich deden spreken als speler of als coach. ,,Dat een relatief klein Brabants clubke zoveel grote namen voortbracht is best bijzonder”, zegt Joosten. 

Hij noemt Jeroen Delmée, Piet-Hein Geeris en Sander van der Weide, maar ook Roel Bovendeert, Jelle Galema en Glenn Schuurman die allen uitvlogen om in Oranje en hoofdklasseclubs hun sportieve talenten te verzilveren. Maar ook toptrainers als Harrie Delmée en Eric Verboom. 

,,Maar er is in ons boek ook ruim aandacht voor MEP in de volle breedte. Ik durf wel te zeggen dat Jacques en ik de ziel, het dna van onze hockeyclub hebben ontrafeld. Wat dat is? Nou, dan moet je het boek lezen...”, knipoogt Bastings. 

Op de vraag of er over tien jaar, bij het eeuwfeest, een aanvulling komt op de nu beschreven clubhistorie, halen de twee auteurs hun schouders op. Bastings: ,,In ieder geval niet door ons.” Joost knikt instemmend: ,,Het was heel boeiend om dit boek te maken, maar ik ben ook opgelucht dat het klaar is.”

PRESENTATIE

‘MEP 90 jaar! Prestaties, Plezier en Hofleverancier’ wordt zondag 12 september gelanceerd tijdens de eerste competitiewedstrijd die de twee vaandelteams van de Boxtelse hockeyclub in het eigen sportpark Molenwijk spelen. Zowel de mannen als de vrouwen spelen zondag thuis tegen Weert. Hierdoor is de eerste competitie aangeduid als Super Sunday. Als de heren klaar zijn, zo rond de klok van 16.15 uur, wordt het boek gepresenteerd.

Het jubileumboek verschijnt in een oplage van zevenhonderd exemplaren en de helft daarvan is inmiddels gereserveerd. Wie vóór komende zondag een bestelling plaatst via mep90boek@mhcmep.nl betaalt 25 euro. Op de dag van de presentatie en daarna betalen belangstellenden vijf euro meer.

OP DE FOTO: Het driemanschap dat verantwoordelijk is voor de inhoud van het jubileumboek. Voor de tekst tekenden Ton Bastings (links) en Jacques Joosten (midden). Beide auteurs konden voor het complete beeldmateriaal terugvallen op de medewerking van Piet van Oers. (Foto: Peter de Koning).


OP DE HISTORISCHE FOTO: Een van de bijna driehonderd illustraties uit de fraaie jubileumuitgave van MEP. We zien hier het vertegenwoordigende herenelftal, dat in 1962 het afdelingskampioenschap binnenhaalde. Van links naar rechts: (gehurkt) Fons Prince, Hans de Rooij, Ton van Meurs, Theo Wentholt, Ponk Bullens en Richard (’Broer’) Geeris; (staand) Jac van den Berge, Jos Bordat, Harry van der Krabben; Paul van Helmond; Han van Hees; Tiny van Bragt, Peter Holland en Jo Bastings. (Foto: clubarchief).

Een van de bijna driehonderd illustraties uit de fraaie jubileumuitgave van MEP. We zien hier het vertegenwoordigende herenelftal, dat in 1962 het afdelingskampioenschap binnenhaalde. Van links naar rechts: (gehurkt) Fons Prince, Hans de Rooij, Ton van Meurs, Theo Wentholt, Ponk Bullens en Richard (’Broer’) Geeris; (staand) Jac van den Berge, Jos Bordat, Harry van der Krabben; Paul van Helmond; Han van Hees; Tiny van Bragt, Peter Holland en Jo Bastings. (Foto: clubarchief).
Mede-auteur Jacques Joosten (rechts) bekijkt de cover van het boek, dat zojuist in Boxtel van de pers is gerold bij drukkerij Tielen. Links productieleider Robert Pepers en in het midden drukker Leon Wiebrands. (Foto: Piet van Oers).