Kunstwerken mogen vaak alleen vanaf een zekere afstand bekeken worden. Bezoekers van de expositie mogen dit beeld van Paul Simons zelf aanraken. (Foto: Jan Hermens).
Kunstwerken mogen vaak alleen vanaf een zekere afstand bekeken worden. Bezoekers van de expositie mogen dit beeld van Paul Simons zelf aanraken. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

Kunst verenigt alle dorpen gemeente Boxtel

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Kunstcafé Coupé maakt zijn naam helemaal waar, want sinds zondag exposeren er vijf kunstenaars. Hoewel er van een officiële opening geen sprake is, vertoeven die dag wel alle exposanten op het terras aan het Stationsplein. Ze geven met plezier uitleg over hun werken.

Die verschillen nogal, wat des te aantrekkelijker is voor publiek. Paul Simons uit Lennisheuvel en zijn schoondochter Uyen Ngyen uit Liempde maken beelden. Van albast, marmer, maar ook wel weerbarstiger steensoorten als graniet en groene verdiet. Ngyen: ,,Verdiet is zo hard dat ik het moet bewerken met diamanten gereedschap. Het wordt wel gebruikt om messen mee te slijpen.” De kunstenares leerde het beeldhouwen van haar schoonvader. ,,Toen ik naar Nederland kwam, heb ik een jaar bij hem gewoond. Hij is mijn leermeester.” Simons: ,,Ze heeft aanleg voor beeldhouwen, en veel geduld bij het polijsten.” 

Ngyen exposeert onder andere een stier. Samengebalde kracht gevat in keiharde steen. Intensief om te bewerken. ,,Het gaat ook wel eens mis met hakken. Dan heb ik ineens twee beelden.”

Op de bar ligt een sculptuur van Simons. Aanraken aub vermeldt het briefje ernaast. De steen gaat extra glanzen van menselijk huidvet. 

Margje Snellaars en Raymond Arts zijn niet alleen kunstenaars, maar ook partners. Ze wonen in Esch. Arts stelt figuratieve schilderijen tentoon, waarin vaak papier voorkomt, in de vorm van blaadjes, proppen of een gevouwen hoedje. ,,Zo’n hoedje maakt iemand belangrijk en tegelijk een beetje belachelijk.” Hij laat bewust ruimte voor bezoekers om hun eigen verhaal te bedenken bij zijn doeken. 

Snellaars maakt heel ander werk, abstract, met vlakken en lijnen, vrijwel zonder felle kleuren. Niet groot, wel ruimtelijk. Op het oog lijken het schilderijen, maar dat zijn het niet. ,,Dit is digitaal gemaakt, je zou van mixed media kunnen spreken.” 

Ze exposeert binnenkort ook bij Kunstlicht, in het pand aan de Rechterstraat 26.   

REMBRANDT VAN RIJN

Even verderop kijkt Rembrandt van Rijn belangstellenden aan. Dit schilderij van Boxtelaar Cor van Geffen was al eens in het Rijksmuseum te zien. Het was geselecteerd voor de expositie Lang Leve Rembrandt. Ernaast hangt een stilleven, met een kurk die uit het schilderij lijkt te komen en een kurkentrekker die daadwerkelijk buiten de lijst uitsteekt. Van Geffen: ,,Die trompe l’oeils zijn tot stand gekomen doordat ik ooit buiten op straat tegen een dartpijltje aanschopte. Ik pakte dat pijltje op en nam het mee. Ik werkte aan een schilderij van een balletschoen. Die spitzen hebben altijd een pijnpunt, dat weet ik nog wel van mijn voorstellingen als mimespeler. Op dat pijnpunt prikte ik de dartpijl in het schilderij. Dat was mijn eerste trompe l’oeil.”

Toine van der Weerden en Monic Holman, eigenaars van Kunstcafé Coupé, zijn blij met de aanloop tot dusverre. ,,Het is druk. We hebben al diverse bezoekers rondgeleid.” De kunstenaars zijn niet toevallig afkomstig uit alle kerkdorpen van de gemeente Boxtel. De expositie is opgezet in samenwerking met stichting BELL en is nog te zien op 12 (vanaf 13.00 uur), 19 en 26 september (tussen 10.00 en 18.00 uur) of op afspraak: mail naar welkom@kunstcafecoupe.nl. Op de website van het kunstcafé zijn de momenten waarop de expositie te zien is, eveneens te vinden.

OP DE FOTO: Kunstwerken mogen vaak alleen vanaf een zekere afstand bekeken worden. Bezoekers van de expositie mogen dit beeld van Paul Simons zelf aanraken. (Foto: Jan Hermens).