World Clean Up Day
World Clean Up Day Foto: Peter de Koning

Vrijwilligers zaterdag 18 september op pad om zwerfafval op te ruimen

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

World Cleanup Day. Wereldwijd wordt zaterdag 18 september zwerfvuil opgeruimd. Boxtel blijft niet achter. Net als vorig jaar neemt ondernemersechtpaar Nicholas en Annelie Ninaber van Eijben het initiatief tot een schoonmaakdag. Ook de plaatselijke afdeling van PvdA-GroenLinks helpt mee. In samenwerking met de gemeente worden om 10.00 uur grijpers en vuilniszakken uitgedeeld op de Markt om afval in te zamelen.

Het Boxtelse koppel is begaan met het milieu én runt de sociale onderneming Nic&Mic op bedrijventerrein Ladonk. Het bedrijf zette Nicholas zeven jaar geleden op met zijn broer Michael. Ze speelden zich internationaal in de kijker. Dat gebeurde onder meer door kunstwerken te maken van weggegooide teenslippers, die werden verzameld op toeristische stranden in ontwikkelingslanden. Deze ‘art of upcycling’ is een druppel op de gloeiende plaat om de plastic soep in oceanen te bestrijden, beseft Nicholas. ,,Maar iets doen, is altijd nog beter dan niets doen.”

BEWUSTWORDING

Vorig jaar deed Boxtel voor het eerst mee aan World Cleanup Day. ,,De animo van vrijwilligers was veel groter dan we hadden durven dromen. Alle prikstokken, grijpers, vuilniszakken en veiligheidshesjes waren in een mum van tijd weg”, blikt Nicholas terug. Grinnikend: ,,Bovendien heb ik op me mijn bakfiets de longen uit mijn lijf gereden om alle volle zakken op te halen en naar de Markt te brengen. Vandaar dat we nu drie bakfietsen inzetten.”

De vuilruimers gaan in groepjes van vier of vijf op pad. Eén van hen legt via de app Litterati de soorten afval op de mobiele telefoon vast. ,,Want opruimen is één, maar we willen ook gegevens verzamelen die bijdragen aan bewustwording”, geeft Nicholas aan. ,,Zo kunnen we bijvoorbeeld aan het einde van de dag een bedrijf als Red Bull laten zien hoeveel blikjes van dit merk energiedrank in bermen en plantsoenen worden achtergelaten. In de hoop dat ze ooit besluiten tot een afbreekbare verpakking. Zeker een onderneming die zich afficheert met tal van outdoor-activiteiten zou dat moeten willen. Met Vicks is dat al gelukt: het wikkelt zijn keelpastilles voortaan in papier in plaats van plastic.”

HONGERDOOD VOGELS

Tijdens World Cleanup Day worden mensen op straat ook aangesproken als zij achteloos een sigarettenpeuk weggooien. ,,Vorig jaar is tussen de Markt en de Zwaanse Brug een enorme zak met peuken verzameld. Dit afval is heel schadelijk voor het milieu. Onder meer omdat vogels de filters opeten. Daarna zwellen ze op waardoor de vogels de hongerdood sterven”, vertelt de Boxtelse ondernemer. 

Hij vervolgt: ,,Ik zag hoe een mevrouw zorgvuldig een peuk in een rioolputje wierp. Ze dacht dat ze daarmee meehielp aan een schoon milieu, maar toen ik haar vertelde dat de sigaretteneindjes in het oppervlaktewater terechtkomen, schrok ze. Dat realiseerde ze zich niet. En zo geldt dat voor veel mensen. Daarom, bewustwording van zwerfafval is zeker zo belangrijk als het opruimen zelf.” Maar, zo geeft Nicholas aan, de berg afvalzakken op de foto zetten na afloop geeft ook wel een kick. Kortom, zwerfvuil ruimen: jammer dat het moet, maar goed om te doen. Er is altijd genoeg te prikken, dat is zeker.

MEEDOEN? NATUURLIJK!

Vorig jaar sloten zich tal van lokale organisaties aan bij World Cleanup Day in Boxtel, onder meer waterschap De Dommel, PvdA-GroenLinks, D66, maar ook kanovereniging De Pagaai en mensen met een beperking deden mee. 

Wie zich zaterdag 18 september wil aansluiten bij de opruimbrigade kan zich om 10.00 uur spontaan melden op de Markt. De activiteit duurt tot 12.30 uur. Helpende handen kunnen zich ook aanmelden via e-mail: nic@nicmic.nl....

OP DE FOTO: In bootjes van kanovereniging De Pagaai werd vorig jaar rommel uit de Dommel gevist door medewerkers van het waterschap. (Foto: Peter de Koning, 2020). 

World Clean Up Day
In bootjes van kanovereniging De Pagaai werd vorig jaar rommel uit de Dommel gevist door medewerkers van het waterschap. (Foto: Peter de Koning, 2020).
World Clean Up Day
World Clean Up Day
World Clean Up Day
World Clean Up Day
World Clean Up Day
World Clean Up Day
Nicholas Ninaber van Eijben ruimt met een medewerker van de gemeente Boxtel de volle vuilniszakken op. (Foto: Nic&Mic, 2020).
World Clean Up Day
Jong geleerd, oud gedaan.... (Foto: Nic&Mic, 2020).
World Clean Up Day
World Clean Up Day
Nicholas Ninaber van Eijben (rechts) ruimt met een van de vrijwilligers de volle vuilniszakken op. (Foto: Nic&Mic, 2020).