Voormalige herberg Den Eijngel, Lennisheuvel 93 in Boxtel.
Voormalige herberg Den Eijngel, Lennisheuvel 93 in Boxtel. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Boxtel reikt nieuwe Monumentenprijs uit

Algemeen Liempde (c) Esch (c) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

De Boxtelse Monumentenprijs 2021. Die titel wordt zaterdag 11 september toegekend aan een van de vijf genomineerde panden die de voorbije weken uitgebreid zijn gepresenteerd in deze krant. Onder leiding van onafhankelijk voorzitter Bea Schoenmakers bepaalden de vier deskundigen van de gemeentelijke monumentencommissie wie met de eer gaat strijken. Vier van de vijf panden zijn ook voor publiek te bezoeken die dag.

De landelijke Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden met als thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Daarom toonden de bewoners van de vijf genomineerde gebouwen de afgelopen weken in deze krant vol trots hoe ze wonen en waarom ze hun pand of een onderdeel ervan gerestaureerd hebben. 

VOORBEELDIG

De monumentencommissie selecteerde de meest bijzondere van de vele tientallen restauratieplannen die zij de afgelopen beoordeelde. De genomineerde gebouwen zijn volgens voorzitter Schoenmakers voorbeeldig in hun opzet, hun uitwerking of hun vernieuwend denken. 

Wethouder Désiré van Laarhoven van de gemeente Boxtel maakt die dag om 13.00 uur de prijswinnaar bekend. Dat gebeurt in of bij het winnende pand. Belangstellenden kunnen vier van de vijf historische gebouwen tussen 13.30 en 16.30 uur bezoeken. 

Op elke locatie zijn de eigenaar en een lid van de monumentencommissie aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden. Alleen het woonhuis aan de Dorpsstraat in Esch is niet toegankelijk voor publiek en alleen aan de buitenzijde te bezichtigen. 

HEILIG HARTKERK

Naast deze bezoeken kunnen geïnteresseerden om 13.30, 14.30 en 15.30 uur een lezing bijwonen in museum MuBo aan de Baroniestraat 18. In een tijdsbestek van een kwartier vertelt Harrie van Helmond van de monumentencommissie hoe het staat met de herbestemming van de voormalige Heilig Hartkerk tot appartementencomplex Sacre Coeur. Aansluitend verzorgen dorpsgidsen van Beleef Boxtel een wandeling rond de begin 2015 gesloten neogotische gebedshuis. Daarbij wordt ook uitleg gegeven over het voormalige klooster Sint-Ursula waarin MuBo is gevestigd. Onderweg zijn historische foto’s van de omgeving te zien.

De te bezichtigen panden van de genomineerden voor de Monumentenprijs Boxtel 2021: herberg Den Eijngel (Lennisheuvel 93, Boxtel), dwarsdeelschuur bij boerderij De Halfgalg (Onrooi 13, Boxtel), restaurant De Koetsier (Eindhovenseweg 41, Boxtel), woonboederij Heesterbos 2 (Liempde). Het woonhuis Dorpsstraat 17 in Esch is alleen vanaf de straat te bekijken. 

(Foto’s: Bas van den Biggelaar, Peter de Koning en Albert Stolwijk).

Herberg De Ceulse Kaar (restaurant De Koetsier) aan de Eindhovenseweg in Boxtel.
Woonhuis met atelier, Dorpsstraat 17 in Esch.
Dwarsdeelschuur bij boerderij De Halfgalg, Onrooi 13 in Boxtel
Woonboerderij Heesterbos 2 in het centrum van Liempde.