Proefopstelling Marktterrassen volgens anderhalvemeterregels.
Proefopstelling Marktterrassen volgens anderhalvemeterregels. Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Boxtel kiest structureel voor meer boa’s

Algemeen MijnGemeenteDichtbij Nieuws (c)

Meer blauw op straat in 2022, daar kiest het Boxtelse college van B en W voor, althans, ten opzichte van 2020. Toen was er slechts ruimte voor twee parttime buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Zij werkten samen 65 uur per week. Vanaf januari 2022 schaalt Boxtel het aantal wekelijkse uren structureel op naar 130, een verdubbeling dus.

Die 130 uren staan voor 3,6 fte. Aangezien boa’s in tweetallen werken, gaat het waarschijnlijk om vier of eventueel zes mensen. Coronagelden van het Rijk maakten het in 2021 tijdelijk mogelijk zes fulltime boa’s in te zetten. Dit omdat er extra mankracht nodig was om toe te zien op de naleving van de covid-maatregelen. Die regeling loopt echter eind van dit jaar af. 

Om vanaf 2022 130 uur per week boa’s in te kunnen zetten, zijn geen investeringen nodig, maar wordt binnen het team Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTH) met taken geschoven geeft het college aan. ,,We laten geen taken vallen binnen VTH”, aldus B en W, ,,maar laten meer werkzaamheden aan de boa’s over. In het verleden kwam het voor dat een toezichthouder wel veertien keer het gemeentehuis verliet om bij een verkeerd geparkeerd busje te controleren. De boa’s zijn al op straat, zij kunnen dit soort taken efficiënter invullen.”

De zichtbaarheid van de opsporingsambtenaren werkt preventief, stellen B en W. ,,Daarnaast vergroten boa’s het gevoel van veiligheid onder inwoners.” Belangrijke aandachtspunten voor de ‘blauwe brigade’ zijn huisvesting van arbeidsmigranten, jeugdoverlast en ondermijning (o.a. hennepteelt in woonwijken en drugslabs in agrarische stallen).

OP DE FOTO: Boa’s controleren terrasopstellingen op de Markt. (Foto: Bas van den Biggelaar).