Het onderste deel van een hamer hebben deze Liempdse meisjes niet nodig.
Het onderste deel van een hamer hebben deze Liempdse meisjes niet nodig. Foto: Albert Stolwijk

KINDERVAKANTIEWERK SPEELSE OPMAAT VOOR NIEUWE SCHOOLJAAR

'Het hameren vind ik het allerleukst'

Bouwopa Frans Peijnenburg geniet. Hij helpt mee bij het kindervakantiewerk in Liempde en ziet hoe maar liefst 215 kinderen naar hartenlust timmeren en zagen op het terrein achter jeugdhuis Pius X. Samen met een aantal andere kranige senioren uit eigen dorp reikt Peijnenburg de jeugd pallets en balken aan.

Door het hout te verdelen, voorkomen de mannen dat het ene groepje een torenflat kan bouwen en het andere nog geen tiny house. Daarnaast hoeven de kinderen nu niet aan grote stapels pallets te sjorren om het gewenste bouwmateriaal te vinden. ,,Vlak na de start was het even heel druk, nu gaat het wel weer. Het was flink aanpoten en wij zijn geen 25 meer”, lacht de Liempdenaar.  

HAMEREN

Zijn schoondochter Annemiek maakt deel uit van de organisatie van het kinderfestijn. ,,Het gaat heel goed. Het programma loopt tot en met vrijdag en we hebben van alles voor de deelnemers in petto. Een reptielenshow bijvoorbeeld, een muziekworkshop en een bosspel." En natuurlijk het bouwen van de hutten, de bezigheid waar de meeste kinderen vol overgave urenlang mee bezig zijn. Jason van de Loo bijvoorbeeld. ,,Het hameren vind ik het leukst", zegt hij. Martijn Veroude bouwt aan een hut met een toren erop, althans, dat is de bedoeling. Er ligt nog wat werk voordat het tijdelijke onderkomen gereed is. ,,We hebben in ieder geval al een bad."

SCHUIMPARTY IN ESCH

In Esch geen houten bouwwerken, maar wel volop plezier. Een kanon van het formaat raketlanceerinstelling blaast vlokken schuim over een groep kinderen. De jeugd vindt het geweldig. Maandag konden ze ook nog eens meedoen aan een spooktocht. Sanne Grevelink: ,,We werden helemaal in Boxtel gedumpt, moesten zelf de weg terugvinden en het hele stuk lopen.” ,,Gedropt heet zoiets”, lacht haar vader Johan, die deel uitmaakt van de organisatie. 

Hoewel het aantal deelnemende kinderen volgens de vrijwilligers wat terugloopt, beleven de 105 deelnemers die meedoen een speelse opmaat naar het nieuwe schooljaar. Medeorganisator Lion Witlox: ,,Het wordt tijd dat er starterswoningen bijkomen in Esch, dan stijgt het aantal kinderen mogelijk weer wat." 

De Esschenaren kozen dit jaar voor een alternatieve invulling van de kindervakantieweek, zonder hout, hamers en zagen. Witlox: ,,Het was wat onzeker wat we allemaal wel en niet zouden mogen, vandaar deze keuze. We hebben hier meer werk aan dan aan een bouwdorp, want daarvoor ligt een draaiboek klaar." Meer werk of niet, de pret is er niet minder om. Het weer werkt mee, want het zonnetje maakt het net aangenaam genoeg om in zwemkleding onder het schuim te dansen.

KOETS

Evy Schellekens lijkt ook te dansen. Ze doet mee met het bouwdorp in Lennisheuvel en huppelt rond met een kwast in haar hand. Daarmee heeft ze haar eigen T-shirt én benen beschilderd. ,,Over een week ga ik weer in bad", lacht het meisje. Even verderop staat Sem Jansen bij een bouwsel dat nog vorm moet krijgen. ,,Het wordt een koets", weet hij. Vier pallets met daarop wielen geschilderd liggen al klaar om te worden vastgespijkerd. De kans dat het rijtuig wegrolt, is niet heel groot.

Het Lennisheuvelse kindervakantiewerk beleeft zijn 51e editie en kent een speciale traditie: de poppendokter. De 'wachtkamer' zit knap vol met kinderen die een knuffel willen laten behandelen. Ans de Bresser en Jeanne Timmermans dragen witte jassen en leggen bloedserieus een stethoscoop op de borst van een pluchen beest om te luisteren of ze een hartslag ontwaren. Ze geven het knuffeldier een spuitje en dan mag het weer met eigenaresse Anna mee.

MILIEUSTRAAT

Gisteren begon het festijn in Lennisheuvel, vanavond eindigt het weer. Medeorganisator Olaf Schimmel: ,,Kinderen krijgen de kans om in de kiosk op te treden en ouders mogen een rondje maken langs de hutten. Daarna treedt een legertje vrijwilligers aan om alles op te ruimen. Na een paar uur is van het hele 'dorp' niets meer te zien." Het hout gaat dit keer niet in vlammen op. Schimmel: ,,Nee, een kampvuur zat er vanwege de bekende maatregelen niet in. We voeren de bouwmaterialen af naar de milieustraat."

Opmerkelijk detail: in Lennisheuvel doen 85 kinderen aan het bouwdorp mee. Schimmel: ,,Dat is veel. Meer dan er in het dorp op school zitten, dat zijn er namelijk 82."

Voorzichtig aaien deze Liempdse kinderen een leguaanachtige tijdens een reptielenshow in De Serenade.
Schilderen in de stijl van Mondriaan, in Esch.
Een beetje hulp van een volwassene is wel handig, vinden deze meisjes in Lennisheuvel.
Hè, hè, in Lennisheuvel is het even pauze na al dat werken.
De schuimparty zorgde in Esch voor dolle pret. (Foto: Jan Hermens).