Een loodzware blok natuursteen hangt - in pakpapier - in de takels om op het Raadhuisplein op zijn plek te worden gelegd. De genodigden - 72 in 1995 geboren Liempdse kinderen en hun ouders - kijken gespannen toe. (Foto's: Gerard Schalkx).
Een loodzware blok natuursteen hangt - in pakpapier - in de takels om op het Raadhuisplein op zijn plek te worden gelegd. De genodigden - 72 in 1995 geboren Liempdse kinderen en hun ouders - kijken gespannen toe. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

ALS EEN BLOK VOERDE LIEMPDE STRIJD TEGEN VERLIES ZELFSTANDIGHEID

1996: Laatste Liempdenaren zitten gebeiteld in natuursteen

HENK VAN WEERT

De start van de tweede helft van de jaren negentig vormde vorige eeuw ook het begin van de nieuwe gemeente Boxtel. En daarmee verloor het dorp Liempde na tien jaar felle strijd haar bestuurlijke zelfstandigheid. In oktober 1996 werd op het Raadhuisplein in het klompenmakersdorp een gedenksteen geplaatst met daarin een cd-rom. Het schijfje bevat foto's van de 72 Liempdse baby's die in het laatste jaar vóór de herindeling werden geboren. 

Zaterdagmiddag 12 oktober 1996 scheurden de jongste Liempdenaren het pakpapier van de loodzware blok natuursteen die naast het voormalige raadhuis werd geplaatst. Het waren de 72 kinderen die digitaal zijn vereeuwigd in het vierkante herdenkingsmonument met het opschrift 'Als een blok voerde Liempde strijd tot behoud van zijn zelfstandigheid'. 

Vanaf 1985 voerden de dorpsbewoners een emotionele strijd. Aanvankelijk voor behoud van hun zelfstandigheid, maar later tegen de herindeling met Boxtel. ,,Dit monument is van en voor iedereen", sprak initiatiefnemer Gerard Schalkx voorafgaand aan de onthulling. Opvallend was dat op dat moment de mensen ontbraken die jarenlang op de barricaden stonden. De gedenksteen moest dan ook vooral níet worden gezien om tegen Boxtel aan te schoppen, benadrukte Schalkx. ,,We willen alleen op symbolische wijze de strijd van alle Liempdenaren vastleggen. Die strijd is nooit op een passende manier beloond."

EXPOSITIE

Parallel aan de onthulling vond in het voormalige raadhuis een expositie plaats waarin de hoogtepunten over de herindelingsstrijd in beeld werden gebracht met foto's en krantenknipsels. Een protestdemonstratie voor het provinciehuis in Den Bosch, een uitzending van het actualiteitenprogramma KRO's Brandpunt, een bezoek aan het Binnenhof, de overhandig van zestig kilo Liempdse bezwaarschriften aan het provinciebestuur. Alles kwam weer voorbij. 

,,We streden voor een goede zaak, daarvan ben ik nog steeds overtuigd. We hebben er allemaal veel van geleerd. Je had veel contacten en kon in de politieke en bestuurlijke keuken kijken. Ik heb daar veel van opgestoken. Maar het resultaat had anders moeten zijn", vertelde een van de leden van het actiecomité Liemt Moet Blève tijdens de expositie tegen de verslaggever van deze krant. 

OPNIEUW BIJEEN

Een jaar of zes na de onthulling, op het moment dat de in het monumentje vereeuwigde kinderen hun eigen naam konden schrijven, werden ze door heemkundevereniging Kèk Liemt opnieuw uitgenodigd. En bij het verlaten van de basisschool gebeurde dat nogmaals. Volgens Schalkx was er een plan om de inmiddels volwassen kinderen van de cd-rom na 25 jaar andermaal bijeen te brengen voor een ontmoeting. Of dat treffen ook daadwerkelijk wordt georganiseerd is niet duidelijk. 

u De 72 Liempdse baby's die in 1995 werden geboren, werden opnieuw gefotografeerd bij de onthulling van de gedenksteen waarin ook al een digitale foto van hen is bewaard. Hier drie van de portretjes. (Foto's: Gerard Schalkx). 

Onthulling herindelingsblok Liempde
Het papier verwijderen is een leuke klus voor de peuters, die worden geholpen door hun oudere broers en zusjes. (Foto: Piet van Oers).
Een van de 'Laatste Liempdenaartjes' bij het zojuist onthulde herindelingsmonument.
Een van de 'Laatste Liempdenaartjes' bij het zojuist onthulde herindelingsmonument.
Een van de 'Laatste Liempdenaartjes' bij het zojuist onthulde herindelingsmonument.
Expositie over tien jaar Liempdse strijd tegen verlies zelfstandigheid. (Foto: Piet van Oers).
Enkele moeders met hun eenjarigen. (Foto: Gerard Schalkx).
Expositie Liempdse strijd om behoud zelfstandigheid
Plaatsing van het herindelingsmonument op het Raadhuisplein.
Plaatsing van het herindelingsmonument op het Raadhuisplein.
Onthulling herindelingsblok Liempde
Expositie Liempdse strijd om behoud zelfstandigheid
Plaatsing van het herindelingsmonument op het Raadhuisplein.