De 160 jaar oude balkenconstructie in de badkamer van de langgevelboerderij Heesterbos 2. (Foto's: Albert Stolwijk).
De 160 jaar oude balkenconstructie in de badkamer van de langgevelboerderij Heesterbos 2. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

OP WEG NAAR OPEN MONUMENTENDAG: LIEMPDSE LANGGEVELBOERDERIJ

Balken bijzondere blikvangers, maar... pas op voor je hoofd!

JAN HERMENS

Een smaakvolle mix tussen oud en nieuw: zo mag de langgevelboerderij van Pieter Tielen en Marleen van der Aa wel genoemd worden. Het rijksmonument uit 1865 bevindt zich aan Heesterbos 2 in Liempde en oogt aan de buitenzijde behoorlijk authentiek. Binnen heeft het jonge stel hedendaags comfort gecombineerd met elementen in historische stijl. Het meest in het oog springend en tevens het meest oorspronkelijk in de woning, is de kapconstructie met balken die al 150 jaar het dak dragen.

Die balken geven de eerste verdieping en zolder een unieke aanblik. Ze lopen dwars door iedere slaapkamer en wie in de moderne badkamer gebruik maakt van het ligbad, moet bij het overeind komen uitkijken. Marleen: ,,Bij het verbouwen van de bovenverdieping turfden de werklieden hoe vaak ze hun hoofd stootten. Wij zijn eraan gewend, maar wie naar een van de kamers loopt, moet tijdig bukken."

Dat de vroegere boerderij in 1865 gebouwd is, blijkt uit een aantekening op een van de spanten. Daar staat duidelijk leesbaar: M. v.d. S. 1865.



GLAZEN BALUSTRADE

Behalve een eerste etage, heeft de woning ook een zolderverdieping. Een glazen balustrade voorkomt dat mensen een verdieping omlaag tuimelen én biedt een fraaie doorkijk naar beneden. Een vide van eigentijdse en historische elementen. Wie de blik omhoog richt, ziet de sporen (leggers) voor het beschot onder het pannendak.  

Vanwege dat monumentale hout bleek het isoleren van het dak onmogelijk vanaf de binnenkant. Pieter, die in Lennisheuvel opgroeide, vertelt: ,,De enige oplossing was het aanbrengen van folie onder de pannen. Die moesten er wel allemaal vanaf. We hebben die klus in 2019 uitgevoerd." 

Er moest een enorm zeildoek worden gespannen om de woning van binnen droog te houden tijdens die omvangrijke operatie. Pieter verbleef vanwege zijn werk in het buitenland toen de weergoden voor ongemak zorgden. Marleen: ,,Ik was in verwachting en hield tijdens een flinke storm het zeil vast. Achteraf een leuk verhaal, toen nogal spannend."

Aanvankelijk hadden Pieter en Marleen niet zoveel plannen met hun woning. Pieter: ,,We zijn hier zo'n zeven jaar geleden komen wonen en het was in eerste instantie niet onze bedoeling al te veel in huis aan te passen, van lieverlee is er toch het nodige gebeurd." 

De vloer is bijvoorbeeld vernieuwd. Pieter: ,,Die lag nog op zand. We hebben voor grote plavuizen met een tijdloze uitstraling gekozen. Er ligt vloerverwarming onder. Verder zat er enkel glas in de sponningen, met voorzetramen ervoor. We hebben kozijnen in oude stijl laten plaatsen, met isolatieglas."



OPKAMER

De leefruimtes beneden kenmerken zich verder door lichte tinten en vrij strakke lijnen, maar ook door paneeldeuren en een majestueuze schouw. Marleen: ,,De kastdeuren in de vroegere opkamer passen helemaal in de sfeer van een oude boerderij. We hebben flink moeten speuren op internet om ze te vinden. Het interieur is in de jaren zeventig van de vorige eeuw flink aangepast, een balkenplafond in onze huidige bijkeuken was bijvoorbeeld niet meer zichtbaar. Dat hebben wij teruggebracht."

Moons Architecten, gespecialiseerd in monumenten en religieus erfgoed, diende het echtpaar Tielen van advies. Pieter: ,,En veel ideeën zijn van Marleen afkomstig."



'TINY HOUSE'

De verbouwing zit er nu grotendeels op. Er moet alleen nog een keuken geplaatst worden. Hoewel, in de hoek waar nu de kinderen Tijn, Suze en Thomas spelen, staat al een aanrecht met fornuisje. ,,Ja, dat gaat straks naar een andere plek", lacht Pieter. ,,Dat is het minikeukentje van de kinderen."

Koken kan het gezin desgewenst in het bakhuisje, en slapen ook. Marleen: ,,Het bakhuis is handig en ruim. Ongeveer op de plek van dit gebouw zou al eerder een boerderij hebben gestaan. Die is door brand verwoest. Toen we de vloer vervingen en later tijdens het isoleren van het dak, bivakkeerden we hier. Dit is ons eigen tiny house."


Pieter, Marleen en hun kinderen Tijn, Suze en Thomas genieten volop in de tuin achter hun monumentale woonboerderij.
Voor het Liempdse rijksmonument staan twee forse lindebomen.
Op deze oude foto is van leilindes nog geen sprake en ook de beukenhaag ontbreekt. (Foto: eigen collectie).
Heesterbos 2 is genomineerd voor de Monumentenprijs Boxtel 2021
Heesterbos 2 is genomineerd voor de Monumentenprijs Boxtel 2021
Heesterbos 2 is genomineerd voor de Monumentenprijs Boxtel 2021