...JAN JUFFERMANS...            (Foto: Albert Stolwijk)
...JAN JUFFERMANS... (Foto: Albert Stolwijk) Foto: Albert Stolwijk

'Mister DKA' ziet voldoende kansen in plan De Plaetse


RENS VAN DEN ELSEN

De plannen voor De Plaetse Zuid op de plek van De Kleine Aarde komen volgens Boxtelaar Jan Juffermans eigenlijk net te laat. Desalniettemin ziet hij voldoende kansen om de transitie naar een ander voedselsysteem vorm te geven. ,,Boxtel kan hiermee weer leidend worden in Nederland."

Juffermans werkte van 1978 tot de sluiting in 2010 voor De Kleine Aarde en schreef veel artikelen in het kwartaalblad van het voormalige ecopark. De afgelopen tien jaar bleef de Boxtelaar zich inzetten voor een duurzamere wereld, maar zag hij natuurlijk wat er allemaal gebeurde op het door hem zo geliefde terrein aan het Klaverblad. ,,Er zijn blunders begaan (zoals het niet betalen van huur - red.) en je kunt je afvragen of sommige partijen wel wisten wat duurzaamheid eigenlijk inhoudt", geeft Juffermans desgevraagd aan.

'BETER LAAT DAN NOOIT'

De nieuwe ideeën om van De Kleine Aarde een opleidings- en kenniscentrum te maken voor agrariërs die anders willen gaan boeren, kunnen echter wel op zijn enthousiasme rekenen. ,,Het had van mij eerder mogen gebeuren, maar beter laat dan nooit."  

Volgens 'Mister DKA' springt De Plaetse Zuid uitstekend in op huidige ontwikkelingen binnen de landbouw. ,,Hoe graag we ook willen, boeren kunnen niet in één dag iets anders gaan doen. Het samen met boeren en deskundigen kijken naar de mogelijkheden om zo het voedselsysteem aan te pakken en een goed verdienmodel te bedenken, is wat mij betreft een goede keuze", laat Juffermans weten.

Of het toeval is laat de Boxtelaar in het midden, maar toen hij in 1978 bij DKA begon, was er net een publicatie gereed over ecologische, lokaal geproduceerde voeding. ,,Precies de punten die dit plan, zij het in andere bewoordingen, ook aanhaalt: de korte keten. Voedsel halen uit je direct omgeving in plaats van uit het buitenland. Dat streefden we veertig jaar geleden al na, maar is nu belangrijker dan ooit."

VOEDING

Voeding is een essentieel onderdeel op weg naar een duurzame toekomst, weet Juffermans. ,,De voetstap die iedere mens op deze aarde achterlaat, bestaat er voor een derde uit. De productie van voedsel kost veel energie." Door boeren op andere mogelijkheden en verdienmodellen te wijzen, kunnen zij tevens voor een voedzamere bodem zorgen.

Voor het zover is, moet de gemeenteraad nog akkoord gaan met de plannen. De fractieleden gaan binnenkort bij De Kleine Aarde op bezoek om extra uitleg te krijgen van de initiatiefgroep. Juffermans hoopt van harte dat 'zijn' ecopark weer een vernieuwde toekomst tegemoet gaat: ,,Boxtel kan hiermee weer een landelijk bekend centrum krijgen. De raad moet zich goed beseffen dat dit ook weer positieve exposure oplevert."

Afbeelding