Vijf nominaties voor nieuwe Monumentenprijs Boxtel


In de aanloop naar de uitreiking van de Boxtelse monumentenprijs op 11 september zijn al vier genomineerde panden de revue gepasseerd. De vijfde is de langgevelboerderij aan Heesterbos 2 in Liempde, van Pieter Tielen en Marleen van der Aa. De restauratie is bijna afgerond. Er moet nog een keuken geplaatst worden. 

In eerdere afleveringen in deze serie kwamen de dwarsdeelschuur bij boerderij De Halfgalg (Onrooi 13, Boxtel), herberg De Ceulse Kaar (Eindhovenseweg, ook in Boxtel), de vroegere herberg Den Eijngel (Lennisheuvel) en de woning Dorpsstraat 17 (Esch) in beeld. Alle panden zijn of worden met zorg gerestaureerd in de ogen van de plaatselijke monumentencommissie. 

Een jaar geleden werd via deze krant bekend dat de Sluitsteen, een prijs die tweejaarlijks werd uitgereikt door de Boxtelse monumentencommissie, een stille dood was gestorven. Aanleiding was het feit dat het budget waarover de commissie kan beschikken door het gemeentebestuur was gehalveerd. 

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september wordt bekend wie de opvolger van de prijs in ontvangst mag nemen. Die wordt voortaan jaarlijks uitgereikt en is onder meer bedoeld om de aandacht te wekken voor historische panden. 

KWALITEIT EN RELEVANTIE

Om kosten te besparen wordt niet langer een trofee in de vorm van een kunstwerk uitgereikt zoals voorheen, wel ontvangt de winnaar een juryrapport. Kwaliteit en relevantie van de restauratie zijn zwaarwegende criteria bij de beoordeling. Voorzitter Bea Schoenmakers meldde onlangs dat de monumentencommissie voortaan zelf bepaalt wie de prijs wint. Voorheen gebeurde dat door een externe jury, maar daaraan waren de nodige kosten verbonden. 

De vijf genomineerde panden voor de Boxtelse monumentenprijs openen hun deuren zaterdag 11 september ook voor het publiek.