De houten papegaai voordat hij op de ruim twaalf meter hoge schutsboom wordt geplaatst.
De houten papegaai voordat hij op de ruim twaalf meter hoge schutsboom wordt geplaatst. Foto: Gerard Schalkx

Liempds gilde strijdt om koningstitel


Het Liempdse gilde Sint-Antonius Abt bepaalt zaterdag 4 september wie de opvolger wordt van Bert van Gemert tijdens de achttiende editie van het koningschieten.

De gildeleden vertrekken om 10.00 uur vanaf gildehuis Het Wapen van Liempde om hoofdman Roger van Laere en gildekoning Van Gemert op te halen. De stoet trekt naar de Sint-Jans Onthoofdingkerk voor een eucharistieviering en vernieuwing van de eed van trouw.

Daarna houdt het gezelschap een loting voor de schietvolgorde. De titelstrijd zelf vindt plaats op gildeterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk, waar om 13.45 uur de houten koningsvogel (foto onder) wordt geplaatst. Na een eerste schot van onder meer burgemeester Ronald van Meygaarden, vangt om 14.00 uur de echte wedstrijd aan. Als de winnaar bekend is, wordt de koning officieel geïnstalleerd en klinken de kerkklokken. Om 18.00 uur wordt de nieuwe gildekoning gepresenteerd. Om 19.00 uur brengt fanfare Concordia een serenade. De dag wordt besloten met een diner in het Sint-Teunis' Honk op Antonius Bleek.