De werkgroep HBL Boxtel heft een bekertje op de ondertekening. (Foto: eigen collectie).
De werkgroep HBL Boxtel heft een bekertje op de ondertekening. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Het Bewaarde Land met hulp IVN op eigen benen

Algemeen

De toekomst van natuurbelevingsproject Het Bewaarde Land (HBL) in Boxtel is gewaarborgd. Vrijwilligers hebben zich in een werkgroep verenigd. Namens HBL ondertekende Peter van Erp een samenwerkingsovereenkomst met IVN Brabant.

De natuurgidsen van Het Bewaarde Land nemen al zo’n twintig jaar schoolkinderen uit Boxtel en omgeving mee in bos en veld. Drie weken op rij spelen en leren de kinderen een volle dag buiten in hun ‘groene achtertuin’, natuurgebied Kampina. Ze horen vogels zingen, proeven van wilde kruiden, voelen hoe koud het water van de Rosep is en speuren naar diersporen. 

Anderhalf jaar geleden was het voortbestaan van Het Bewaarde Land onzeker. De gemeente Boxtel draaide de subsidiekraan dicht en alternatieve middelen waren niet zomaar gevonden. De betrokken vrijwilligers en de scholen zochten naar mogelijkheden om het project in stand te houden. Marion de Cocq uit Boxtel is projectleider namens IVN: ,,Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen een band krijgen met de natuur, met de Kampina. Bovendien is het voor zowel vrijwilligers als leerkrachten geweldig om te zien hoe leerlingen op een fantasierijke en speelse manier in de natuur bezig zijn en er alles over leren.”

ZELFSTANDIG

De vrijwilligers van Het Bewaarde Land organiseerden zich in de werkgroep HBL Boxtel en met ondersteuning van IVN Brabant bereidden zij zich voor op het zelfstandig draaien van het programma. Dinsdag werd de samenwerking bekrachtigd. Voortaan gaan de vrijwilligers op eigen benen verder, waar nodig bijgestaan door IVN, maar zonder ondersteuning van de lokale overheid.