Heemkunde Boxtel en Jumbo Boxtel presenteren het verzamelalbum voor klanten die gaat over de Boxtelse geschiedenis.Van Links naar rechts: filiaalmanager Oskar Martens (Jumbo), bestuursleden Nellie van den Brandt, Christ van Eekelen, Fons van Heesch, voorzitter Henk van Beers en Gerard Buiks (allen Heemkunde Boxtel).
Heemkunde Boxtel en Jumbo Boxtel presenteren het verzamelalbum voor klanten die gaat over de Boxtelse geschiedenis.Van Links naar rechts: filiaalmanager Oskar Martens (Jumbo), bestuursleden Nellie van den Brandt, Christ van Eekelen, Fons van Heesch, voorzitter Henk van Beers en Gerard Buiks (allen Heemkunde Boxtel). Foto: Albert Stolwijk

Heemkunde Boxtel en Jumbo Oosterhof starten nieuwe plaatjesactie

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Het succes van de plaatjesactie die Jumbo Oosterhof en Heemkunde Boxtel vorig jaar op touw zetten, krijgt een vervolg. Vanaf 8 september is het weer mogelijk om nieuwe historische prenten van Boxtel te verzamelen door boodschappen te doen bij de supermarkt in het overdekte winkelcentrum.

Toen Jumbo in 2019 aan Heemkunde Boxtel vroeg of zij mee wilde werken aan een boek met geschiedkundige plakplaatjes, hadden beide partijen niet kunnen bevroeden wat zij een jaar later los zouden maken in het dorp. ,,Het was een ongekend, overdonderend succes”, geeft Oskar Martens aan, hij is filiaalmanager van de Boxtelse Jumbo. Ook voorzitter Henk van Beers van de heemkundevereniging spreekt van een eclatant succes: ,,Dat er hele wedstrijden werden gehouden om wie als eerste het boek compleet zou hebben, dat hadden we nooit verwacht. En we hebben er dertien nieuwe leden aan overgehouden.”

HUIVERIG

Toch moest het bestuur van Heemkunde Boxtel even nadenken toen Martens niet lang na afloop van de vorige spaaractie in het najaar van 2020 vroeg of er een vervolg kon komen. ,,We waren eerst wat huiverig, maar werden gesterkt in de vele positieve reacties en de tips die mensen aandroegen voor nieuwe onderwerpen. Dus zijn onze leden er toch mee aan de slag gegaan en is het ons gelukt om weer een mooi boek in elkaar te steken”, aldus Van Beers.

Voor Martens was het snel duidelijk dat er een vervolg moest komen. ,,We kregen zoveel complimenten en vragen of we deze actie nog een keer konden opzetten. Natuurlijk was het ook commercieel gezien een goede periode. Dat alles heeft er toe bijgedragen dat we nu met deel twee komen.”

319 FOTO’S

Wie boodschappen gaat doen bij Jumbo krijgt bij iedere besteding van tien euro en bij wekelijks wisselende actieproducten een zakje met vier plaatjes. De onderwerpen variëren dit keer van de wijk Breukelen en burgemeesters tot carnaval en cafés. In totaal zijn er 319 oude foto’s in stickervorm bij elkaar te sprokkelen. ,,Alle foto’s in het boek komen van onze beeldbank en zijn dus al bekend. Deze actie is voor ons een laagdrempelige manier om inwoners van Boxtel bekend te maken met de lokale geschiedenis. Ieder onderwerp wordt niet alleen middels de plaatjes toegelicht, maar ook via een tekst”, vult secretaris Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel zijn voorzitter aan.

Het spaaralbum is vanaf zaterdag 4 september gratis verkrijgbaar aan de kassa van de Boxtelse supermarkt. Die dag wordt ook het eerste exemplaar overhandigd aan wethouder Hans Heesen. ,,Een leeg album uiteraard, want dan kan hij ook gaan sparen”, lachen Van Beers en Van Eekelen. 

RUILBEURS

De spaaractie start woensdag 8 september en loopt acht weken lang, tot en met dinsdag 2 november. Een dag later, woensdag 3 november staat er, onder voorbehoud, een ruilmiddag op het programma. Vorig jaar werd een ruilmiddag in het winkelcentrum nog op last van de politie afgeblazen omdat er te veel bezoekers op af kwamen. Daardoor konden de coronamaatregelen niet meer nageleefd worden. Nu de regels wat soepeler zijn, verwacht Martens dat een dergelijk evenement wel weer mogelijk is, maar in welke vorm dit gaat plaatsvinden is nog niet bekend. 

Zowel Jumbo als Heemkunde Boxtel verwachten dat ook het tweede deel van de spaaractie een groot succes wordt. Van Eekelen: ,,We hebben er met een aantal leden met veel plezier aan gewerkt. Het zou ons tegenvallen als het dit jaar tegenvalt.”

OP DE FOTO: Heemkunde Boxtel en Jumbo Boxtel brachten vorig jaar voor klanten een speciaal verzamelalbum over de plaatselijke geschiedenis uit. Zo’n boek komt er nu weer. Van links naar rechts: filiaalmanager Oskar Martens (Jumbo) en penningmeester Nellie van den Brandt, secretaris Christ van Eekelen, bestuurslid Fons van Heesch en voorzitter Henk van Beers. (Foto: Albert Stolwijk. 2020).