Stichting Brabants Centrum en Bibliotheek Boxtel maken samen praatprogramma

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c)

Bibliotheek Boxtel en stichting Brabants Centrum hebben de handen ineengeslagen voor het gespreksprogramma Praat. Vijf keer per jaar ontvangt Marlies Germanus, community librarian van de bieb, diverse gasten aan tafel om te praten over verschillende thema’s die spelen in de Boxtelse samenleving. Zaterdag 18 september is de aftrap tijdens de Culturale, waarbij de kracht van kunst en cultuur op het programma staat. 

De samenwerking tussen stichting Brabants Centrum en Praat komt volgens directeur Henk van der Zee en Germanus niet uit de lucht vallen. ,,Onze doelen komen erg met elkaar overeen: de Boxtelse gemeenschap met elkaar in verbinding brengen en zo zorgen voor een prettige samenleving. Toen Marlies met het idee voor Praat kwam, zag ik dat we elkaar kunnen helpen. Dat we via onze journalisten de onderwerpen in het programma goed kunnen duiden is daarbij mooi meegenomen”, aldus Van der Zee.

Germanus is het met hem eens: ,,De kwaliteiten van onze beide organisaties kunnen Praat naar een hoger niveau stuwen.” Het wordt volgens de bibliotheekcoördinator dan ook meer dan een een-op-een gesprek met deskundigen. Er wordt over de diverse onderwerpen gesproken met experts, inwoners, betrokkenen en politiek.

CREATIVITEIT

De eerste aflevering heeft kunst en cultuur als thema omdat het meteen past bij de opening van het nieuwe culturele seizoen. Op zaterdag 18 september schuift onder meer Merlijn Twaalfhoven als gast aan de Praat-tafel. Naast componist wiens werken door grote symfonieorkesten worden gespeeld, is hij ook warm pleitbezorger van het op een andere manier inzetten van de creativiteit van de kunst- en cultuursector. Zo wil hij ervoor zorgen dat beleidsmakers met een andere blik naar complexere vraagstukken gaan kijken. Kortom, hoe zij het kunst en cultuur-denken kunnen gebruiken om tot creatieve oplossingen van problemen te komen. 

Twaalfhoven zet in Praat zijn visie kort uiteen, waarna diverse Boxtelse cultuurmakers en initiatiefnemers met Germanus in gesprek gaan over de culturele situatie in Boxtel en hoe kunst en cultuur kunnen bijdragen aan de toekomst van de gemeente. ,,Daarin kijken we ook hoe er verbinding gemaakt kan worden met andere zaken zoals bijvoorbeeld sociaal domein en de natuur. We delen kennis en proberen mensen te inspireren de kunstenaar in henzelf te gebruiken om oplossingen te brengen voor de wereld van morgen”, aldus Germanus.

NAPRAAT

Per editie komt er ook een zogeheten NaPraat. Dit is een bijeenkomst die enkele weken na de uitzending wordt georganiseerd en waarin geïnteresseerden verder met elkaar in gesprek gaan over het onderwerp van de vorige aflevering. In het geval van de kunst en cultuursessie, wordt dinsdag 5 oktober een NaPraat gehouden in de bibliotheek, waarbij gastspreker Twaalfhoven ook aanwezig is. De bijeenkomst begint om 19.30 uur.

LOCATIES

Praat wordt behalve via sociale media ook uitgezonden door Omroep Dommelland, die voor de techniek en registratie zorgt. Daarnaast zijn bij de eerste editie ook de Culturale, Podium Boxtel, stichting Bockepruik en The Turnclub betrokken. De afleveringen zijn per thema steeds op een andere locatie. De editie van 18 september wordt live uitgezonden vanuit Podium Boxtel tussen 10.30 en 12.00 uur. Publiek is welkom, maar vanwege de coronamaatregelen kan niet iedere stoel gevuld worden. Aanmelden hiervoor kan via de agenda op website van de bibliotheek: www.huis73.nl.