De Van Coothhoeve is nu nog helemaal van woonstichting Joost, maar dat verandert als de gemeente Boxtel de achterste helft terugkoopt en doorverkoopt aan BD Grondbeheer. (Foto: Peter de Koning).
De Van Coothhoeve is nu nog helemaal van woonstichting Joost, maar dat verandert als de gemeente Boxtel de achterste helft terugkoopt en doorverkoopt aan BD Grondbeheer. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Buurtbewoners krijgen donderdagavond nadere informatie over plan De Plaetse Zuid

Algemeen Munsel/In Goede Aarde (c) Nieuws (c)

Het Boxtelse college van B en W is meer dan tevreden over de deal die de gemeente kan sluiten met BD Grondbeheer. Die is onderdeel van de plannen voor De Plaetse Zuid, een kennis- en opleidingscentrum, dat op De Kleine Aarde moet komen. Vanavond wordt de gemeenteraad bijgepraat, morgenavond is er een informatieve bijeenkomst voor buurtbewoners. Het plan wordt ook door andere partijen goed ontvangen, maar er zijn tevens vraagtekens. Vooral over de financiële afwikkeling. 

Boxtel verwacht rond de 1,2 miljoen euro te ontvangen voor het terrein aan het Klaverblad. Dat is nog wel afhankelijk van de uiteindelijke taxatiewaarde. Het gaat dan om de grond en de gebouwen die daarop staan. De vraag rijst of zo’n bedrag geen schijntje is. 

Volgens wethouder Désiré van Laarhoven is dat niet zo: ,,De grond van De Kleine Aarde heeft een maatschappelijke bestemming en heeft daardoor een andere waarde dan als er huizen op gebouwd zouden mogen worden, dan zou de opbrengst inderdaad vele malen hoger moeten zijn. Maar woningen bouwen mag hier dus niet. BD Grondbeheer verpacht het terrein weer aan De Plaetse Zuid en alle partijen mogen dit alleen gebruiken in de geest van de huidige doelstellingen van De Kleine Aarde.”

Het college van B en W is blij dat de kerndoelstellingen van het voormalige ecopark in dit plan behouden blijven. Van Laarhoven: ,,Het is ook niet zo dat we alles gemakkelijk van de hand doen. We hebben een zakelijke overeenkomst, waar flink over onderhandeld is. We geven het niet zomaar cadeau.”

WORST CASE SCENARIO

Een van de voorwaarden van de overeenkomst is dat als het plan mislukt, de gemeente De Kleine Aarde als eerste weer aangeboden krijgt. ,,En zelfs als we dat weigeren en BD Grondbeheer ziet na verloop van tijd geen enkele andere mogelijkheid meer dan bijvoorbeeld het terrein verkopen aan een projectontwikkelaar die er huizen op wil bouwen, dan gaat Boxtel er nog op vooruit. Omdat de bestemming dan anders wordt en de waarde van de grond dus stijgt, is er afgesproken dat de gemeente deze extra opbrengsten ontvangt”, aldus de wethouder. Ze benadrukt daarbij dat dit zeker niet de insteek is en echt een ‘worst case scenario’. ,,Het is allemaal goed dichtgetimmerd.”

VAN COOTHHOEVE

Een ander onderdeel van de deal met BD Grondbeheer is het terugkopen van de Van Coothhoeve van woonstichting Joost. Ook hier zijn afspraken over gemaakt. Toen het pand in 2018 werd verkocht, betaalde de corporatie 450.000 euro aan de gemeente. Boxtel hoeft nu echter niet de hele hoeve weer over te nemen, alleen het oude stalgedeelte, de werkruimten. Het woongedeelte blijft in handen van Joost. ,,De Plaetse Zuid heeft aangegeven alleen gebruik te gaan maken van het achterste deel van de Van Coothhoeve. De gemeente hoeft dus niet alles terug te kopen en betaalt dan ook minder. Dat scheelt weer in de kosten.”

Boxtel houdt aan de overeenkomst 600.000 euro over, volgens Van Laarhoven. ,,Die voegen we aan de algemene reserve toe. Al met al is dit plan dus alleen maar goed voor de financiële situatie van de gemeente Boxtel.”

Dat er, als de raad akkoord gaat, een streep kan door het dossier De Kleine Aarde is voor B en W een flinke opluchting. ,,We sluiten het op een goede manier af. Zelfs na tien jaar aan discussies hebben we nog een klein positief resultaat neer kunnen zetten (bijna 38.000 euro - red.), mede dankzij de verkoop van de hoeve en de grond achter op het terrein aan Joost, waar het duurzame appartementencomplex is gepland.”

BEWONERS MET VRAGEN

Voordat het plan voor De Plaetse Zuid verder in ontwikkeling kan, moet de gemeenteraad zich er nog positief over uitlaten. Alle fracties zijn deze week op de hoogte gebracht en uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Die is vanavond. 

Morgenavond, donderdag 2 september, worden ook omwonenden van De Kleine Aarde bijgepraat. Theodoor van Leeuwen van de stichting die de plannen mede heeft geïnitieerd, kijkt daar vol verwachting naar uit: ,,We begrijpen dat er vragen zijn, maar we kunnen alles goed uitleggen. We gaan dus graag het gesprek met de buurtbewoners aan.”  

OP DE FOTO: De Van Coothhoeve is nu nog helemaal van woonstichting Joost, maar dat verandert als de gemeente Boxtel de achterste helft terugkoopt en doorverkoopt aan BD Grondbeheer. (Foto: Peter de Koning).

OP DE FOTO: De initiatiefnemers van plan Plaetse Zuid. (Foto: Albert Stolwijk).

OP DE FOTO: Het terrein van bovenaf. (Foto: Albert Stolwijk).

OP DE FOTO: De Van Coothhoeve. (Foto: Peter de Koning).


Afbeelding
default
Afbeelding