Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Klapstoeltjes kunnen de berging in: Boxtelse rockband Go Rome stopt

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Go Rome is niet meer. De vijf muzikanten van de in 1988 opgerichte rockband hebben een paar weken geleden besloten dat er geen optredens meer komen en dat niet meer samen gerepeteerd wordt. Het veelgeprezen Fleetwood Mac-eerbetoon in 2017 in Boxtel en Schijndel, samen met de ook uit Boxtel afkomstige muziekgroep Mateus, was de zwanenzang van Go Rome. ,,De fut is eruit”, verklaart bassist Jan Bergman (69).

Over twee weken komt Bergman nog eenmaal samen met gitarist Tejo van den Nieuwenhuyzen, toetsenist Peter van den Hurk, zanger Jan Verschueren en drummer Jan Kuijs. De bandleden gaan samen een hapje eten en zetten er dan definitief een punt achter. ,,Het was een natuurlijk proces”, blikt Bergman terug op de voorbije periode. ,,Het werd door drukke werkzaamheden van meerdere bandleden steeds lastiger repetities te plannen. In de coronatijd bleek repeteren sowieso onmogelijk. Je zou kunnen zeggen dat het kaarsje langzaam is gedoofd.”

Dat betekent dat de voorstelling ‘Ladies First’, waarvoor tot kort voor de corona-uitbraak nog fanatiek werd gerepeteerd, nooit te zien zal zijn. In die show wilde Go Rome met lokaal bekende zangeressen nummers van onder meer Etta James, Amy Winehouse, Gwen Stefani, Anouk en The Pretenders vertolken. Een afscheidsconcert zit er niet in, de band vindt het wel goed zo. Bergman: ,,Na een avondje vergaderen hebben we samen de conclusie getrokken. Het is mooi geweest.”

De kiem voor Go Rome werd gelegd in 1988 toen Bergman met muziekvriend Jan Wijnen een nieuwe groep oprichtte. ,,We waren afkomstig uit Da Kluet, een populaire new waveband die eigen werk speelde en een plaat maakte waar nog steeds vraag naar is. Ook Go Rome richtte zich in de beginjaren op eigen werk.” In 1989 verscheen een mini-album waarop vijf zelfgeschreven nummers stonden. De band bestond toen naast Bergman, Wijnen en Van den Nieuwenhuyzen ook uit de muzikale broers René en Joris Cijffers, die later furore maakten met One Two Trio.

,,Go Rome is altijd een band geweest die graag muzikale projecten met andere muzikanten opzette”, blikt Bergman terug. ,,We zijn ons steeds meer gaan richten op covers en hebben door de jaren heen op veel festivals gespeeld, zoals Limuscene in Liempde, Popfeschtival in Esch en de Bazaar in Boxtel. Een hoogtepunt was het optreden met Armand op Koninginnedag in 2010. Ik geloof niet dat ik ooit zoveel mensen op de Boxtelse Markt heb gezien.”

Go Rome gaat de annalen in als de rockband die in Podium Boxtel meerdere klapstoeltjesconcerten organiseerde. Aangevuld met sessiemuzikanten en gastzangers werd rondom een muzikaal thema een gevarieerd programma gesmeed. ,,Voor de pauze luisterde het publiek op klapstoeltjes naar rustige nummers. De stoeltjes werden tijdens de pauze ingeklapt, zodat daarna een dansvloer ontstond en een swingend repertoire met popklassiekers kon worden gespeeld.”

Grinnikend vertelt Bergman dat de bezoekers van het eerste klapstoeltjesconcert in 2009 hun zetels mee naar huis mochten nemen. ,,We hadden bij Ikea tweehonderd stoeltjes voor een habbekrats aangeschaft. Wie een kaartje kocht, kreeg Go Rome te zien én kon zijn zetel na afloop onder de arm nemen.” Hij vervolgt: ,,Muzikale projecten zijn altijd ons handelsmerk geweest. De klapstoeltjesconcerten leverden vaak extra optredens op.”

Nu Go Rome ter ziele is, richt Bergman zich op nieuwe projecten, zoals Byrds on the Wind, een Boxtelse supergroep die vrijdag 28 januari 2022 in Podium Boxtel staat met de voorstelling ‘Nederbeat’. In die band speelt hij onder meer samen met twee hele goede bekenden: gitarist Tejo van den Nieuwenhuyzen en toetsenist Peter van den Hurk. Thuis in zijn muziekkamer houdt Bergman de herinnering aan Go Rome levend. Aan de muur hangen ze te pronken. Drie ingeklapte klapstoeltjes…

OP DE FOTO: Go Rome in spiegeltent Bon Salon in park Stapelen in 2017. Van links naar rechts: Tejo van den Nieuwenhuyzen, Peter van den Hurk, Jan Kuijs, Jan Verschueren en Jan Bergman. (Foto: Gerard Schalkx).