Afbeelding
Foto: Brabants Centrum

Boxtels stel en Joost in impasse voor de rechter om geuroverlast

Algemeen Selissenwal (c) Nieuws (c)

Al drie jaar ervaren Franco Goverde en Angela van der Steen overlast van hun buurman in de Sint-Willibrordstraat. Hinder van penetrante geur én van irritant geluid bederven hun woonplezier zodanig dat ze hun huurhuis hebben verlaten en onderdak vinden bij de 82-jarige moeder van Angela. Het paar wil een ander huis van woonstichting Joost, maar die ziet daartoe geen reden. De huurders daagden Joost voor de rechter en maandagochtend diende de zaak in Den Bosch.

Goverde en Van der Steen eisten dat de rechter de woonstichting opdraagt met urgentie een andere woonruimte aan te bieden. Bovendien wil het stel dat Joost er alles aan doet om overlast tegen te gaan.

Voor de afgifte van een urgentieverklaring ontbreekt echter een juridische grondslag, zodat de rechter die eis al snel van tafel veegde. De andere eis inwilligen had volgens haar weinig zin, omdat overlast in de beschikbare rapporten niet onomstotelijk wordt vastgesteld. ,,Dat er vreemde luchten in de woning worden waargenomen, ontkent niemand. De vraag is echter waardoor ze veroorzaakt worden”, aldus de rechter. 

NIEUW ONDERZOEK

Joost wijt de geuroverlast onder meer aan onvoldoende ventileren door de huurders, maar die ontkenden dat bij hoog en laag en toonden foto’s van de maatregelen die ze genomen hebben om voldoende frisse lucht binnen te laten. De corporatie spreekt van een hoog opgelopen burenruzie en zegt alles te hebben geprobeerd om tot een oplossing te komen. 

Desondanks zag de rechter liever dat het geschil buiten de rechtbank wordt opgelost. Pogingen om daarvoor medewerking te krijgen bij de twee huurders strandden echter tijdens de zitting. Goverde en Van der Steen hielden vast aan de onderzoeken die reeds zijn gedaan. Het koppel gaf aan dat politieagenten, buitengewoon opsporingsambtenaren en brandweerlieden hun klachten bevestigen. Deze verklaringen zaten echter niet of niet volledig in het dossier van de rechtbank. 

Op voorstel van advocaat Wilko Jan Aardema van woonstichting Joost werd de zaak uiteindelijk aangehouden. Dat gebeurde om toch nog een nieuw onderzoek door onafhankelijke deskundigen uit te laten voeren. Beide partijen dienen vooraf overeenstemming te bereiken over het bedrijf dat metingen uit gaat voeren in de woning én akkoord te gaan met de uitkomsten van de nieuwe metingen. Aardema gaat daarvoor in overleg met Remko van den Wildenberg, de raadsman van de huurders. 

De rechter stelde voor ook Frank Scholman bij de afspraken te betrekken. De Boxtelse bouwkundige adviseert Goverde en Van der Steen in deze kwestie.  

GHB-PRODUCTIE

De twee bewoners van de Sint-Willibrordstraat stellen dat in hun huis schadelijke stoffen aangetroffen zijn. Die zouden het gevolg zijn van de productie van de partydrug GHB door hun buurman. Via gaten in de scheidingsmuur tussen de twee woningen zouden de gassen bij Van der Steen en Goverde binnendringen. Bij controles in het buurpand zijn echter geen sporen van enige vorm van drugsproductie aangetroffen, stelt woonstichting Joost. Daarom kan de de corporatie ook niet optreden. 

Dat advocaat Aardema suggereerde dat het Boxtelse stel zijn klachten fingeert om zo in aanmerking te komen voor een andere woning, wees de rechter resoluut van de hand. ,,Die redenatie is me te makkelijk.” Volgens haar trekt niemand in twijfel dat het stinkt in de woning, maar is alleen niet aangetoond wat de oorzaak van de overlast is.