Wethouder Mariëlle van Alphen van de gemeente Boxtel.
Wethouder Mariëlle van Alphen van de gemeente Boxtel. Foto: Affect Fotografie

‘Hulp vragen bij schuld moet geen taboe zijn’

Algemeen Nieuws (c)

Inwoners van Boxtel die het hoofd financieel gezien lastig boven water kunnen houden, zouden eerder aan de bel moeten trekken. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? De gemeente zet nu stappen om die groep in beeld te krijgen en hen de juiste hulp te bieden. Het taboe moet er af, vindt wethouder Mariëlle van Alphen. ,,De gemeente wil er ook zijn voor hen die het moeilijk hebben.”

De wethouder heeft het tot haar missie gemaakt om armoede in Boxtel nog beter in kaart te brengen en hulp te bieden. Op dit moment zijn er 65 personen bekend bij de gemeente, maar volgens Van Alphen zijn er nog veel meer Boxtelaren die het lastig hebben om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen. ,,Mensen schamen zich vaak voor hun schulden, durven er niet met anderen over te praten en denken dat ze het nog wel alleen op kunnen lossen. Pas als het echt niet meer gaat, kloppen ze aan voor hulp. Ook taal of onwetendheid kan een drempel zijn om hulp in te schakelen. Uiteindelijk zouden deze mensen eerder hulp moeten zoeken, daarom willen we signalen sneller oppikken”, aldus Van Alphen. 

DIGITAAL OVERZICHT

De gemeente Boxtel heeft via het centrale zorgloket Wegwijs en organisaties als de Voedselbank, stichting Leergeld en de Vincentiusvereniging al een flink netwerk dat minma ondersteunt. Ook zijn sinds 2019 twee wijkteams actief. Daarbinnen werken diverse disciplines samen. ,,Jeugdconsulenten komen bijvoorbeeld veel bij gezinnen over de vloer en pikken daar ook zaken op. Als zij merken dat er problemen van financiële aard zijn, kunnen zij dat bespreken en de ouders naar de juiste instanties doorverwijzen”, vertelt Van Alphen. 

De inzet van de wijkteams helpt om de drempel voor schuldenaars te verlagen. ,,De stap naar de gemeente is voor veel mensen best groot. Daarnaast is er een oerwoud aan regelingen, goede hulp is dan altijd fijn.”

Ook loopt sinds vorig jaar de pilot Blauwe Knop. Hierbij kunnen gebruikers een overzicht van hun schulden inzien op de website van de gemeente (www.boxtel.nl/overzicht-schulden). Daarvoor moeten inwoners wel inloggen met hun DigiD-code. ,,Dat is nog wel een drempel voor veel mensen. Maar het aantal organisaties dat zich hierbij aansluit wordt steeds groter, dus het overzicht ook completer”, aldus de wethouder. 

Bovendien geldt sinds 1 januari de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Hiervoor moeten instellingen als woningcorporaties, energieleveranciers en waterbedrijven betaalachterstanden doorgeven aan de gemeente. Die moet daar vervolgens iets mee doen. Deze werkwijze begon in maart pas echt te lopen en ook hier geldt dat nog niet alle bedrijven er aan meewerken. ,,Dit systeem werkt steeds beter naarmate er meer organisaties aan meedoen. We begonnen met twee signalen, nu al zestig. Het is aan ons de taak om de echte problemen er uit te vissen en niet iedereen te bellen die per ongeluk een keer zijn gasrekening niet heeft betaald. Daar zit nog verbetering in”, geeft Van Alphen aan.

VEILIGER GEVOEL

Het afgelopen anderhalf jaar hebben de coronamaatregelen goede schuldhulpverlening in de weg gezeten volgens de gemeente. ,,Je kunt wel digitaal afspreken, maar lang niet iedereen kan of wil dat. Gewoon bij de mensen thuis aan de keukentafel geeft toch een veiliger gevoel, maar vanwege corona ging dat niet. Nu weer meer mogelijk is, pakken we die draad weer op”, aldus de wethouder.

Zo worden ook de bijeenkomsten binnen het zogeheten armoedenetwerk nu eindelijk opgepakt. Hiervoor stimuleert de gemeente samenwerking tussen de diverse hulporganisaties die Boxtel rijk is, zoals de eerder genoemde Voedselbank, Leergeld en Vincentiusvereniging. Maar ook welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de seniorenvereniging KBO kunnen daarbij aansluiten. Van Alphen: ,,Allemaal organisaties die de persoonlijke- of gezinssituaties goed in kunnen schatten en dus ook problemen vroegtijdig kunnen signaleren. Samen kunnen we kijken hoe we de doelgroep het beste kunnen bereiken, wat er beter kan en waar we elkaar kunnen versterken.” 

De wethouder beseft dat het een utopie is om iedereen op de radar te krijgen: ,,Maar daar streven we natuurlijk zoveel mogelijk naar.”

SOCIAAL GEZICHT

Alle extra hulp ten spijt, de gemeente staat er zelf financieel gezien ook niet florissant voor. Dit najaar discussieert de gemeenteraad over de invulling van de kerntakendiscussie om Boxtel weer in de zwarte cijfers te krijgen. Toch kan schuldhulpverlening volgens Van Alphen op steun blijven rekenen: ,,De raad heeft de wens uitgesproken om het sociale gezicht van Boxtel zoveel mogelijk te behouden. Daar zijn wij als college blij mee, want zo kunnen we onze inwoners blijven helpen.”

OP DE FOTO: ,,Het is aan ons de taak om de echte problemen er uit te vissen en niet iedereen te bellen die per ongeluk een keer zijn gasrekening niet heeft betaald. Daar zit nog verbetering in”, geeft wethouder Mariëlle van Alphen van de gemeente Boxtel aan. (Foto: gemeente Boxtel | Affect Fotografie).