Violiste Sophie de Rijk en zakelijk leider én componist Hilke Bressers willen met hun Carnaval der Bedreigde Dieren bijdragen aan het bewustzijn over klimaatverandering.
Violiste Sophie de Rijk en zakelijk leider én componist Hilke Bressers willen met hun Carnaval der Bedreigde Dieren bijdragen aan het bewustzijn over klimaatverandering. Foto: Willemijn van Harskamp

Oud-Boxtelse debuteert als componist en brengt ode aan bedreigde dieren

Algemeen Cultuur & Kunst (c)

Oud-Boxtelse Hilke Bressers staat zaterdag 4 en zondag 5 september op de ‘planken’ tijdens de bijzondere locatievoorstelling Carnaval der Bedreigde Dieren in de bossen van landgoed Bleijendijk in Vught. Het is tevens haar debuut als componist en zakelijk leider van de productie.

Het Carnaval der Bedreigde Dieren is geïnspireerd op Le Carnaval des Animaux van de Franse componist Camille Saint-Saëns. In de voorstelling vragen musici en dichters op een originele en positieve manier aandacht voor klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. 

Bezoekers krijgen al wandelend over het landgoed op verschillende plekken nieuwe composities en gedichten te horen die een ode zijn aan diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. Hiervoor hebben de theatermakers de samenwerking gezocht met bekende dichters, waaronder Hans Dorrestijn en Judith Herzberg, om zo tot muzikale en poëtische lofzangen te komen. Maar ook lokaal is de samenwerking gezocht met muziekgezelschappen. Zo schrijft per voorstelling een groep kinderen en jongeren uit de regio onder begeleiding een eigen ode aan een plaatselijk bedreigde diersoort. 

PUBLIEK RAKEN

,,Dagelijks bereiken ons treurig stemmende nieuwsberichten en beelden over klimaatverandering. Wij kiezen voor de weg van schoonheid en verwondering, een benadering die bij uitstek is weggelegd voor de kunsten, om het publiek te raken en op een andere manier aan te zetten tot reflectie en actie”, vertelde de in Veghel geboren, maar in Boxtel opgegroeide initiatiefnemer onlangs in deze krant.

In verband met de coronamaatregelen, is het aantal tickets beperkt. Toegangskaarten kosten 20 euro. Kinderen tussen de zeven en twaalf jaar hebben gratis toegang. Reserveren is mogelijk via: www.carnavalderbedreigdedieren.nl/kaarten. 

OP DE FOTO: Violiste Sophie de Rijk en zakelijk leider én componist Hilke Bressers (rechts) willen met hun Carnaval der Bedreigde Dieren bijdragen aan het bewustzijn over klimaatverandering. (Foto: Willemijn van Harskamp).