Enkele vitrines zijn al op De Kleine Aarde te zien. (Foto: eigen collectie).
Enkele vitrines zijn al op De Kleine Aarde te zien. (Foto: eigen collectie). Foto: Matthijs Bosman

Expositie met verhalen over gevonden voorwerpen op De Kleine Aarde

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

Kunstenaar Matthijs Bosman zocht de afgelopen twee jaar naar voorwerpen die een link hadden met De Kleine Aarde of daar vandaan komen. De gevonden objecten, variërend van een kapotte voetbal tot een schoffel of foto’s, worden vanaf woensdag 22 september in een zeventiental vitrines tentoongesteld in Boxtel. 

De opening van de tentoonstelling ‘Gevonden Voorwerpen’ is in Bibliotheek Boxtel. Dan wordt tevens de eerste pioniersaward uitgereikt door de lokale Lionsclub Dommel en Aa. 

Tijdens de avond gaan Bosman en Marlies Germanus van de bibliotheek dieper in op de rol van de pionier in de samenleving. Daarbij kijken zij terug in de tijd en blikken zij vooruit. De rode draad is ‘de pionier’. Er wordt ingegaan op wat iemand die van het gebaande pad afgaat bezielt en of iedereen een pionier is op zijn of haar eigen manier. 

TOEKOMST

,,Een van Boxtels bekendste pioniers was Sietz Leeflang, die in 1973 de experimentele proeftuin De Kleine Aarde oprichtte. Jarenlang werd daar geëxperimenteerd met wind- en zonne-energie en gezocht naar alternatieven voor moderne technologie. Nu dat vrijwel gemeengoed is geworden, is de vraag welke baanbrekende functie De Kleine Aarde nog zal vervullen. Wat doet de pionier van de toekomst? Dat bespreken we op 22 september”, stelt Germanus. Het is dan ook niet vreemd dat het bestuur van Stichting De Kleine Aarde die dag ook de toekomstplannen voor het terrein aan het Klaverblad uit de doeken komt doen.

AWARD

De pioniersaward van de Lionsclub gaat naar een persoon die van de gebaande paden durft af te wijken. Dat kan op allerlei vlakken, van duurzaamheid tot specifieke inzet voor de samenleving. Het idee voor de prijs komt van Bosman, de award bestaat uit een mini-vitrine met een voorwerp uit de expositie.

Bosman maakte de tentoonstelling overigens niet helemaal alleen. Hij kreeg hulp van scholieren van het Boxtelse Baanderherencollege die de stalen profielen voor de vitrines vakkundig aan elkaar lasten. Oorspronkelijk werden die voor aanhangwagens gebruikt. Taakgestraften van de Reclassering Nederland schilderden het geheel en Museum Boxtel (MuBo) stelde zijn archief open voor de Boxtelse kunstenaar.

LOCATIES 

Van de in totaal zeventien vitrines zijn er negen in de bibliotheek te zien, twee op het terrein van De Kleine Aarde, één bij MuBo en één in het gemeentehuis. De overige, kleinere vitrines vormen de eerstkomende vijf jaar de jaarlijks door de Lions uit te reiken pionieraward.

De expositie Gevonden Voorwerpen is in ieder geval een jaar te bezichtigen in de bibliotheek aan de Burgakker 4. De opening op woensdag 22 september begint om 19.30 uur.

OP DE FOTO: Enkele vitrines zijn al op De Kleine Aarde te zien. (Foto: eigen collectie).