Peddelen op de Dommel in verlichte bootjes is er dit jaar opnieuw niet bij. Kanoclub De Pagaai heeft het  populaire Rondje Boxtel by Night vanwege corona van de activiteitenkalender geschrapt. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).
Peddelen op de Dommel in verlichte bootjes is er dit jaar opnieuw niet bij. Kanoclub De Pagaai heeft het populaire Rondje Boxtel by Night vanwege corona van de activiteitenkalender geschrapt. (Foto: Albert Stolwijk, 2017). Foto: Albert Stolwijk

KANOVERENIGING AL DERTIG JAAR EEN BEGRIP IN BOXTEL

De Pagaai rijgt hoogtepunten aaneen


LINDA VAN DE WIEL

Het zesde lustrum groots vieren gebeurt op een later moment. Maar trots zijn de leden van kanovereniging De Pagaai wél. De actieve Boxtelse club bestaat dit jaar namelijk dertig jaar. Dit heugelijke feit zou gevierd worden tijdens het jaarlijkse Rondje Boxtel by Night, dat de vereniging deze week annuleerde vanwege de beperkende coronamaatregelen. Voorzitter Leon van der Eerden: ,,We vieren later gewoon onze ’30 plus één'-verjaardag.”

Met een open haard, wanden vol ingelijste herinneringen, een prachtige houten toog en een vijver (!) ziet het clubhuis van De Pagaai er heel gezellig uit. De kanovereniging huist al sinds 2004 aan de Voetboog én de Dommel. De perfecte plek voor de club die veertig kano’s en 150 kanoërs tegelijkertijd op het water kan sturen.

Voorzitter Van der Eerden (60) haalt samen met de leden Huub de Beer (62) en Henk van Breugel (65) herinneringen op. ,,Ik ben elf jaar lid, maar was in het verleden ook al eens vijf jaar lid. Vanwege mijn drukke gezin ben ik destijds gestopt”, vertelt Van Breugel. ,,Ik wandelde elf jaar geleden weer eens binnen en ben blijven hangen.”

IEDEREEN ACTIEF

Net als alle andere leden is ook Van Breugel actief: ,,Ik beheer het materiaal en groepen die komen kanoën.” Van der Eerden vult aan: ,,Een aantal jaren geleden hebben we de afspraak gemaakt dat alle leden volgens een schema groepen begeleiden. Ook doet iedereen andere taken als het draaien van bardienst en het sjouwen van boten.”

Dit was dertig jaar geleden wel anders. Medeoprichter De Beer stond met Joop Spijkers en de inmiddels overleden leden Jan de Jongh en Wim van Groenestijn aan de wieg van De Pagaai. Het viertal deed alles zelf. ,,Vanuit camping Dennenoord, waar ik woonde en werkte, gingen groepen vaak op eigen houtje een kanotocht maken. Wij besloten daarom een vereniging op te richten en bedachten samen de naam De Pagaai, wat steekpeddel betekent”, aldus De Beer. ,,We betaalden 397 gulden, gingen naar de notaris en schreven ons in bij de Kamer van Koophandel. We gebruikten de statuten van een ijssalon die we een beetje aanpasten en waren een officiële vereniging.”

RONDJE BOXTEL

Dat de club met haar bekende Rondje Boxtel lokaal én regionaal veel bekendheid vergaard heeft, is bekend. Van der Eerden, die een jaar na de oprichting lid werd, licht toe: ,,Jaarlijks gaan ettelijke duizenden mensen het Dommelwater op. Bijna alle Boxtelse scholen komen bij ons voor een actieve activiteit. Op een drukke dag varen ongeveer vijfhonderd leerlingen van vakschool SintLucas het Rondje Boxtel.”

En ook het Rondje Boxtel by Night is een jaarlijks hoogtepunt voor de club. Van der Eerden: ,,De hele route is verlicht tijdens dit evenement, net als alle boten. We vinden het heel jammer het evenement te moeten afblazen, zeker omdat we die dag onze dertigste verjaardag wilden vieren, maar vanwege de nog steeds geldende coronabeperkingen hebben we deze beslissing zelf genomen.”

DE KOELE BLONDE

Hoogtepunten kent het drietal volop; De Beer kan er vele oplepelen: ,,Ik denk meteen aan de meerdaagse tochten die we deden, die waren fantastisch. En Amsterdam by Night, daar hebben we Boxtel by Night van afgeleid.” Van der Eerden vult lachend aan: ,,Ja, we hebben plagiaat gepleegd. En wat ik zelf heel tof vond, was de intocht van Sinterklaas. De eerste keer was dat vanaf de brug in de Eindhovenseweg. Hij kwam aan op een sloep met de naam ‘De Koele Blonde’. We hadden zoveel lol toen.”

Een ander hoogtepunt is het begeleiden van bewoners van De Munsel. Van der Eerden: ,,Zij hebben een lichamelijke beperking en gaan samen met hun begeleiders het water op voor het Rondje Boxtel. Dat vind ik heel mooi. Net als de Jamboree op landgoed Velder in 2004. Toen kwamen jongeren van allerlei nationaliteiten naar het clubhuis om te kanoën.”

Van Breugel: ,,Mijn hoogtepunt is het huwelijksaanzoek dat ik aan mijn vrouw Anja deed. Dat was in 2007 tijdens het Dommeltheater. Anja stond op de Zwaanse Brug en stond verkleed als koorddanser op vier aan elkaar gemaakte kajaks. Op een spandoek stond een gedicht dat ik geschreven had. Of ze ‘ja’ zei? Zeker wel.”

LID WORDEN?

De Pagaai is altijd op zoek naar nieuwe leden die graag een actieve rol spelen binnen de vereniging. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via e-mailadres contact@depagaai.nl of telefoonnummer 06-20 08 29 82.


p Peddelen op de Dommel in verlichte bootjes is een van de meest populaire activiteiten van De Pagaai. De kanoclub heeft het Rondje Boxtel by Night vanwege corona opnieuw van de activiteitenkalender geschrapt. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).

 

Voorzitter Leon van der Eerden en de leden Huub de Beer en Henk van Breugel halen herinneringen op aan dertig jaar kanoplezier op het terras bij hun clubhuis aan de Voetboog. (Foto: Linda van de Wiel).