Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

DISCUSSIEER MEE OVER DIVERSE ONDERWERPEN IN ONS BC-APP


Toekomstplan DKA roept wel vragen op


RENS VAN DEN ELSEN

Voordat de ambitieuze plannen voor De Kleine Aarde tot uitvoering gebracht kunnen worden, moet er nog heel wat water door de Dommel. De goedkeuring van het Boxtelse college voor het opleidings- en kenniscentrum voor agrariërs die duurzamer willen werken is een eerste stap. Het idee roept ook vragen op die onze leden eerder deze week al stelden in de app Ons BC. 

De redactie van deze krant heeft de antwoorden op de diverse vragen op een rijtje gezet. Ook in de komende weken zal het onderwerp De Plaetse Zuid, zoals De Kleine Aarde straks moet gaan heten, aan bod komen. 

Een van onze leden vroeg zich af of de 1,2 miljoen euro die de gemeente Boxtel voor De Kleine Aarde krijgt niet wat weinig is. Volgens het plan gaat het hier om een schatting. Een taxatie moet bepalen wat de exacte waarde wordt van het terrein. Wethouder Désiré van Laarhoven heeft ook aangegeven dat de verkoop van het terrein niet is ingegeven om er maximaal resultaat uit te halen. 

FINANCIEEL RISICO?

Een andere vraag was of de gemeente nu alles op DKA uit handen gaat geven en financieel risico loopt mocht het plan uiteindelijk mislukken. Alle grond van DKA wordt verkocht aan BD Grondbeheer. Dat is een investeerder die stukken land opkoopt en ze verpacht aan andere partijen. In dit geval dus De Plaetse Zuid. 

Mocht het onverhoopt mis gaan, zo melden de initiatiefnemers, dan krijgt de gemeente als eerste het recht om het terrein terug te kopen tegen taxatiewaarde. Als Boxtel in dat geval de grond niet wil, mag BD Grondbeheer het terrein aan een andere partij verkopen. Uitgangspunt is de huidige functie te behouden. Zomaar woningen bouwen op deze plek kan dus niet.

Ook meediscussiëren? Dat kan via Ons BC. De app is te downloaden via de Google Playstore of de Apple Store. Leden van Brabants Centrum kunnen hier gratis gebruik van maken. Geen lid? Probeer Ons BC twee maanden gratis uit.



q De bolwoning is een markant gebouw op De Kleine Aarde en zal in de nieuwe situatie niet verdwijnen. Sterker nog, er staat een opknapbeurt op stapel door mensen van de Reclassering die op DKA werken. (Foto: Marc Cleutjens).