Afbeelding
Foto: Jetse Offers



TOOF PET de TOVERPET: DE BUFFEL

VOORLEESVERHAAL JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier of beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Lars Hoppenbrouwers (8 jaar) Toof Pet op.

Het is Lars zijn beurt om Toof Pet op te zetten. Hij heeft best lang moeten nadenken waarin hij zich een keer zou omtoveren. Het wordt “de buffel”. Papa Jeroen zoekt op internet “buffel” op. ‘Er zijn meer soorten buffels,’ zegt hij ‘Wil jij je omtoveren in een waterbuffel, een kafferbuffel, een dwergbuffel of een bizon?’ Hij laat plaatjes van deze buffels aan Lars zien. Behalve de bizon lijken de buffels een beetje op onze koeien. Ze hebben een andere kleur en grotere horens. De bizon ziet er veel stoerder uit, als een echte krachtpatser.
Lars weet het. Hij pakt de klep van Toof vast, kijkt naar het plaatje van de bizon en zegt de toverspreuk: ‘Toof, opgelet! Voor die bizon heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Lars is ineens een bizon tussen andere bizons. ‘Waar ben ik nu?’ vraagt hij. ‘In Amerika,’ antwoordt Toof op het hoofd van Lars ‘In het Yellowstone park.’ Toof vertelt dat bizons niet meer vrij in de natuur leven. Ze leven nu in parken waar ze veilig zijn. Mensen mogen in deze parken niet meer op bizons jagen.
Lars loopt naar een bizon toe, vertelt hoe hij heet en hij begint een praatje met een hele grote bizon. ‘Ik ben Buffalo,’ zegt de bizon. ‘Wow, Buffalo, wat ben jij enorm groot,’ roept Lars met hele grote verbaasde ogen. Buffalo is inderdaad héél groot. Hij is een stier, een mannetje van wel drie meter lang. Dat zijn ongeveer 5 grote kinderstappen. De bult achter de enorme kop op zijn schouder is bijna net zo hoog als een deur thuis. Op zijn kop, nek, schouders en voorpoten is hij dik en lang behaard. Onder zijn kin hangt een baard. Zijn lijf en achterpoten zijn bedekt met korter en lichter haar. Lars kijkt eens om zich heen. Hij ziet dat de vrouwtjesbizons, de koeien, iets kleiner zijn, maar toch ook best nog groot.
‘Waarom leven jullie in een park?’ vraagt Lars. Buffalo kijkt een beetje verdrietig en begint te vertellen. ‘Vroeger waren wij hier in Amerika met héél veel. Met miljoenen. Er werd altijd wel op ons gejaagd door indianen. Ze aten ons vlees. Van onze huid maakten de indianen kleren en tenten. Van onze horens maakten zij bekers om uit te drinken. Dat was best vervelend voor ons, maar wij bleven met héél veel. Toen kwamen de cowboys. Die legden spoorwegen aan. De treinen botsten vaak met ons en dan ging de trein kapot. Dat vond men niet leuk en daarom begon men ons dood te maken. Ook vond men het leuk om op ons te jagen. Voor de lol. Nee, dat was niet leuk!’
Toof vertelt dat er op een gegeven moment bijna geen bizons meer waren. Toen vond men dat bizons beschermd moesten worden in parken.
‘Best wel fijn in dit park,’ zegt Buffalo ‘Heerlijk gras.’ Buffalo gaat grazen, gras eten. Lars gaat ook maar eens wat gras proeven. Nu hij een bizon is vindt hij dat ook lekker.
In de kudde lopen ook bizonskalfjes. Hun vacht is een beetje oranje-rood. Ze werden in het voorjaar geboren. Na enkele maanden wordt hun vacht donkerder. Ook hun horens beginnen dan te groeien en wordt de bult op hun rug steeds groter. Bizons worden ongeveer 25 jaar oud.
‘Wat lief, zeg, die kalfjes,’ roept Lars. ‘Dat zijn kinderen van mij,’ antwoordt Buffalo trots.
‘Soms roept een koe “Wie wil er met mij trouwen?” Vaak willen dan meer stieren met haar trouwen,’ vertelt Buffolo. ‘En dan?’ vraagt Lars. ‘Dan gaan we vechten. De winnaar mag met haar trouwen. Meestal win ik.’
Lars schudt met zijn kop Toof Pet van zijn kop. PATS BOEM! Lars is ineens weer terug bij papa Jeroen.
‘Wat zijn bizons stoer,’ zegt Lars. Papa lacht. ‘Stoer? Dat zijn jij en ik ook hoor’ vindt hij. Lars knikt. ‘Absoluut!’

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in de krant? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.