Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Zorgen over capaciteit Boxtels stroomnetwerk

Algemeen Nieuws (c) Milieu & Duurzaamheid (c)

De omschakeling van fossiele naar duurzame energie krijgt ook in Boxtel steeds meer vorm. Zonnepanelen op daken hebben de voorkeur. Coalitiepartij Balans vraagt zich af of het netwerk alle stroom wel kan verwerken.

De capaciteit van het elektriciteitsnetwerk vormt momenteel de bottleneck voor grote stappen in de energietransitie, dat is al langer bekend. Balans wil van B en W weten hoeveel ruimte er nog voor Boxtel beschikbaar is op het netwerk en hoeveel daken van zonnepanelen kunnen worden voorzien zonder overbelasting te veroorzaken. Raadslid Luc Bormans: ,,Wanneer wordt de netwerkcapaciteit vergroot en kunnen nieuwe woonwijken nu nog wel worden aangesloten of moet er dan eerst ruimte worden gecreëerd om elektriciteit te leveren?”

ZONNEVELD

Het al of niet kunnen afvoeren van stroom is ook van belang voor het eigen zonneveld dat de gemeente Boxtel aan de Renbaan wil ontwikkelen. Bormans: ,,Wij zijn benieuwd naar de stand van zaken rondom de zonneweide en horen graag wanneer de aanbesteding plaatsvindt.”

OP DE FOTO: Er komen steeds meer zonnepanelen in Boxtel, maar het huidige stroomnetwerk kan de teruglevering in de toekomst niet aan. (Foto: Bas van den Biggelaar).