Johan Bakker bezoekt als intermediair van stichting Leergeld Boxtel tal van gezinnen die moeten rondkomen van een minimumloon of uitkering.
Johan Bakker bezoekt als intermediair van stichting Leergeld Boxtel tal van gezinnen die moeten rondkomen van een minimumloon of uitkering. Foto: Albert Stolwijk

Stichting Leergeld vraagt aandacht voor armoede in Boxtel

Algemeen Liempde (c) Esch (c) Centrum-Breukelen (c) Boxtel Oost (c) Munsel/In Goede Aarde (c) Selissenwal (c) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Onder het motto: ´Ieder kind telt´, zorgt stichting Leergeld Boxtel voor extra steun aan kinderen uit minimasituaties, zodat zij mee kunnen doen in de maatschappij en dan vooral op gebied van sport, onderwijs en cultuur. Daarnaast honoreert de stichting aanvragen voor fietsen en zwemlessen uit de zogeheten Klijnsma-gelden. Het geld dat het Rijk aan gemeenten toekent voor deze doelgroep, voorziet in een dringende behoefte. Wanneer het gemeentelijk welzijnsfonds niet in alles voorziet, springt de stichting bij. En dat is volgens intermediair Johan Bakker hard nodig.

Bakker (79) is geen onbekende in Boxtel. De voormalig gymleraar van het Baanderherencollege is zo’n vijftien jaar actief als intermediair voor stichting Leergeld: ,,Destijds vertelde een oud-collega dat hij ging stoppen bij de stichting. Er was een vervanger nodig en dat leek me wel iets.” 

Na een aanvraag bij de stichting volgt een huisbezoek van de intermediair. Tijdens het gesprek worden voorliggende voorzieningen, zoals het kindgebonden budget en het gemeentelijk welzijnsfonds door de intermediair onderzocht. ,,Wanneer ik thuiskom en kan zeggen: ik heb iemand kunnen helpen, dan word ik daar blij van”, vertelt Bakker. Hij heeft inmiddels veel Boxtelse gezinnen geholpen bij diverse aanvragen. 

,,Ik kom soms meerdere malen bij hetzelfde gezin, bijvoorbeeld voor het financieren van de zwemles, of omdat er een fiets voor het oudste kind nodig is. Wanneer de ouder zowel voor als achter al een kind op het zitje heeft, dan moet de derde kunnen fietsen, vinden wij.” 

In 2020 vonden zo’n honderd cliënten de weg naar de stichting. ,,In werkelijkheid zijn er beslist veel meer gezinnen die onze hulp goed kunnen gebruiken. Klaarblijkelijk weet men ons toch nog niet goed te vinden, of men kent ons nog niet. Daarnaast kan schaamte ook een rol spelen”, zegt Bakker.

WETSWIJZIGING

Een flinke kostenpost op de basisschool en het voortgezet onderwijs is de laptop. Steeds meer scholen gaan over op digitaal onderwijs. 

,,In de gemeente Boxtel mogen kinderen waarvan de ouders te weinig besteedbaar inkomen hebben, rond hun tiende levensjaar op kosten van de gemeente een laptop aanschaffen. Daar moeten ze dan een aantal jaren mee doen. Gezinnen kunnen een tegemoetkoming in de kosten ontvangen. Het huren van een laptop vind ik persoonlijk een aardige regeling. Wanneer er dan onderhoud gepleegd moet worden, dan is men daar voor verzekerd”, aldus Bakker.

Stichting leergeld ontvangt veel aanvragen voor de schoolbijdrage. Hieronder valt vaak de huur van een kluisje, een gymshirt, de kerstviering, excursies , schoolreizen en de ouderbijdrage. Per 1 augustus is de wetswijziging vrijwillige ouderbijdrage ingegaan. 

Eerder mochten scholen de leerlingen van wie de ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betaalden, een kosteloos alternatief aanbieden voor de extra activiteiten buiten het verplichte schoolprogramma. Dit is niet langer toegestaan. Alle leerlingen moeten kunnen meedoen aan alle programma’s en activiteiten die de school aanbiedt, ook activiteiten buiten het verplichte lesprogramma. 

Voorbeelden zijn schoolreisjes en langdurige extra activiteiten, zoals aanvullend sportaanbod of dans- en muzieklessen en tweetalig onderwijs. Het wetsvoorstel regelt ook dat scholen expliciet in de schoolgids vermelden dat het niet voldoen van de vrijwillige ouderbijdrage niet leidt tot het uitsluiten van leerlingen van deelname aan activiteiten. ,,We zijn als stichting uiteraard zeer benieuwd hoe scholen in onze gemeente met deze nieuwe wetswijziging om zullen gaan. Uiteraard zullen wij hierop anticiperen”, aldus Bakker. Meer informatie: www.leergeld.nl/Boxtel..

OP DE FOTO: Johan Bakker bezoekt als intermediair van stichting Leergeld Boxtel tal van gezinnen die moeten rondkomen van een minimumloon of uitkering. (Foto: Albert Stolwijk).