Tijdens de kermisdagen staan de boombakken van het Breukelsplein in de Stationsstraat. Daar blijven ze niet. (Foto: Henk van Weert).
Tijdens de kermisdagen staan de boombakken van het Breukelsplein in de Stationsstraat. Daar blijven ze niet. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

Boombakken gaan weer terug naar Breukelsplein

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Nieuws (c)

De boombakken die vanwege de kermis naar de Stationsstraat zijn verplaatst, blijven daar niet. ,,Ze maken deel uit van de inrichting van het Breukelsplein en worden daar ook weer teruggeplaatst”, aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel. Dit ondanks een pleidooi om de tijdelijke plek definitief te maken.

Fons van Heesch sr. zwengelde de kwestie in de leden-app Ons BC aan. Via een vorige week gelanceerde stelling in die app werd bovendien een bredere discussie op gang gebracht. Van Heesch vindt de boombakken een aanwinst voor de Stationsstraat en denkt dat het Breukelsplein zonder het groen veiliger en overzichtelijker is. Hij kreeg in de app bijval van Bruisend Centrum Boxtel.

Overigens is het niet de eerste keer dat de vraag rond de bakken in de Stationsstraat opborrelt. Sterker nog, die wordt vrijwel elke kermis opnieuw gesteld. Van Heesch: ,,In het verleden zijn met drie verschillende wethouders gesprekken aangevraagd. Die werden toegezegd, maar voordat er overleg kon plaatsvinden, stonden de bomen alweer op hun plek.” 

De werkgroep Sfeer & Beleving van Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel (OCB)  kaartte de kwestie in 2016 ook al eens bij de gemeente aan, zonder het gewenste resultaat. In Ons BC werd geopperd de bakken tijdelijk totdat de Stationsstraat op de schop gaat. 

VERGROENING

De gemeente Boxtel plaatst de bakken echter terug en wacht de herinrichting van de Stationsstraat af: ,,Natuurlijk zien we de meerwaarde van bomen, niet alleen als verfraaiing van de omgeving maar ook vanwege het verminderen van hittestress. Zoals bekend staat de herinrichting van de Stationsstraat op het programma en in overleg met de stichting Toekomst Stationsstraat zijn wij bezig om tot een ontwerp te komen. De vergroening van de straat maakt daar deel van uit.”

Wachten dus tot volgend jaar. Dan keren de bakken terug. Voor even.